Sinds geld is uitgevonden zijn er altijd mensen die proberen met veel minder moeite ergens meer geld uit te halen. Uiteraard beland je snel op de grens van het wel en niet mag. Enfin, kijk maar even alle vijf seizoenen Better Call Saul om te zien hoever je daarmee kunt komen. Voor nu is er een oplichtingstruc die verzekeringsmaatschappijen helemaal gek maakt en het is niet compleet anders dan bij de genoemde Netflix-dramaserie.
De oplichtingstruc gaat als volgt. Je rijdt gewoon door een drukke straat. Bij een drukke kruising is er een brommerrijder ineens verrassend behulpzaam wat verkeer tegenhoudt zodat jij de ruimte hebt om de kruising op te rijden. Op het moment dat je gaat rijden, word je afgeleid waardoor je – niet geheel toevallig – tegen een andere brommer aanrijdt die er ‘ineens’ was. Het scootertuig wil dat jouw verzekering de schade aan zijn bromfiets betaalt.
Wat houdt de oplichtingstruc in?
Zoals het goede oplichters betaamt, zoeken ze met zorg hun prooi uit. Het liefst houden ze van vrouwelijke bestuurders die alleen in hun auto zitten, zo meldt het Britse tijdschrift. Het is niet zo dat ze direct geld eisen zoals bij de zogenoemde spiegeltruc. De oplichterstruc stijgt in populariteit: in het VK zouden er vorig jaar 60 keer meer gevallen zijn gemeld.
Verzekeraar Allianz zegt tegen Autocar dat dat er een enorme stijging is als het gaat om ‘crash-for-cash’-praktijken. Het bedrag aan claims van oplichters ligt nu op zo’n 27 miljoen pond, wat iets meer is dan 31 miljoen euro. In dit geval gaat het om 2.250 gevallen in de afgelopen drie jaar waarbij er ongelukken zijn gebeurd door oplichters, aldus het Insurance Fraud Bureau (IFB). In bijna alle gevallen waren de brommerbestuurders koeriers.
Dezelfde IFB denkt dat er veel mensen slachtoffer zijn geworden van de scootertruc zonder dat ze het door hebben gehad. Ze denken nog altijd dat ze een klein ongelukje hebben gehad op een onhandig moment. Behalve dat het de verzekeraars geld kost, hebben de slachtoffers ook te maken met kosten. Denk hierbij aan een eigen risico of een hogere premie vanwege het wegvallen van de no-claim kortig.
Wat kun je ertegen doen?
Nu speelt dit zich voornamelijk af in Londen, maar we weten dat oplichters overal actief zijn en elkaars tactieken graag overnemen en verfijnen. Misschien ook omdat zet TopGear lezen; in dat geval alvast onze excuses. Ze kiezen veelal drukke omgevingen om hun oplichtingstruc uit te voeren, het liefst ietwat onoverzichtelijk. Wees dan extra op je hoede, zeker als iemand verkeer voor je tegen gaat houden zodat je kunt rijden.
Mocht je toch in een dergelijke situatie zijn beland, verzamel dan zoveel mogelijk bewijs. Maak foto’s van de scooter, het kenteken van de scooter en jouw auto. Probeer ook een fotokopie te maken van het rijbewijs en kentekenbewijs van de brommerrijder. En geef dus nooit zomaar contant geld om van de situatie af te zijn. In het geval van letsel of als je onraad ruikt, kun je altijd de politie bellen.
M@h heeft op 14 August 2024 geschreven:
Allianz heeft niet voor niets de autoverzekering met 20% verhoogd
RvdLaan heeft op 14 August 2024 geschreven:
Altijd weer die vervelde Finnen. Tis er allemaal niet beter op geworden.
PacoPablo heeft op 15 August 2024 geschreven:
Het zijn altijd weer die Europeanen die de wereld moesten verkennen en overal dood en verderf brachten die nu lopen te janken over die Finnen hahaha
Gille heeft op 15 August 2024 geschreven:
Maar neen dat zijn Zweden die zijn donkerder van vel,en geloven in die boekjes geschreven door een paar dronken profeten.😁
Dave heeft op 14 August 2024 geschreven:
Maar wat is nou het interessante verdienmodel voor deze scooterboefjes?
Fake facturen o.i.d.?
Joop heeft op 15 August 2024 geschreven:
Er is geen reparatie plicht bij verhaal schade
Uit laten keren en door naar volgende schade
Stefan heeft op 14 August 2024 geschreven:
Ja, dat vraag ik me ook af…
Jos heeft op 14 August 2024 geschreven:
In Duitsland keek de politie op toen ik zij dat bij ons in Nederland alleen de politie komt als er gewonden zijn.
Willem heeft op 14 August 2024 geschreven:
Dat is omdat een politieagent geen verzekeringsagent is. Maar serieus: bij blikschade komt de politie niet. Logisch, want hoezo dan?
Maar als jij belt met een vermoeden van oplichting of opzet, dan komen ze echt wel hoor. En zo niet, dan doe je alsof. Oplichters houden meestal niet van wachten op de politie.