Het blijkt voor zoons van Nederlandse volkszangers en autofabrikanten moeilijk om loyaliteit te kweken. Automerken krijgen het blijkbaar niet voor elkaar om alle kopers van elektrische auto’s aan elektromotoren te binden. Uit een onderzoek van S&P Global Mobility blijkt bijna de helft van de EV-rijders later weer een auto met verbrandingsmotor te kopen.

Overigens moet je hier de bezitters van een Tesla niet bij meetellen, omdat het merk zo’n grote stempel drukt op de industrie. Tel je Tesla wel mee, dan koopt maar een kwart van de EV-rijders de volgende keer een auto met een verbrandingsmotor. Zonder Tesla blijft 52,1 procent bij een elektrische auto en stapt 47,9 procent dus over.

Elektrische Mustang-rijders keren terug naar een benzineauto

Het onderzoeksbureau groef dieper in de materie en zocht per model uit wat bezitters vaker doen: weer een EV of een benzineauto? Hieruit blijkt 45,8 procent van de Mustang Mach-E bezitters over te stappen naar een beznineauto, terwijl 37,3 procent bij een EV blijven. De meeste van de overstappers gaan voor een pick-up of een SUV van Ford. Ze gaan dus niet voor een maatje kleiner voor een benzineauto.

Na Tesla-rijders (76,7 procent blijft elektrische rijden) heeft Nissan de loyaalste EV-klanten. 63 procent van de eigenaren van een elektrische Nissan blijven elektrisch rijden, gevolgd door 60,6 procent van de Chevrolet-rijders. Overigens wil dit niet zeggen dat deze automobilisten een EV inruilen voor een benzineauto. Het gaat alleen om wat voor auto ze als volgende auto kopen. Het kan dus ook een aanvulling op de collectie zijn.

In de premiumhoek blijven EV-rijders liever bij e-motoren dan terug te gaan naar een auto met een verbrandingsmotor. Van de Mercedes EQ-klanten blijft 56,6 procent elektrisch rijden, bij Jaguar 56 procent en bij Audi 50,1 procent. Bij Porsche en BMW zit het percentage dan weer onder de helft, respectievelijk 36,8 procent en 45,9 procent loyaliteit aan elektrisch rijden.

Reacties

 • Emira heeft op 19 oktober 2023 geschreven:

  Ik gebruik mijn model 3 alleen nog voor lange reizen. Electrische auto’s zijn superieur, maar groot, lomp en lelijk. Ik rijd liever in mijn Elise en TT. Moet wel bekennen dat ik wou dat die elektrisch konden, maar accu’s zijn te groot daarvoor. Vrees dat compacte auto’s nog wel even op zich laten wachten.

  Ja, benzine auto’s slijten snel op korte afstanden, maar ik will liever in mooie auto’s rijden. Als ik naar Parijs of Milaan rijdt is de Tesla beter. Comfort en gemak.

  • Huh heeft op 19 oktober 2023 geschreven:

   Tesla’s zijn lelijk ja maar niet elke EV.

   En naar Milaan of Parijs pak je toch juist de benzineauto, of nog beter de diesel? Vol gas en stops van max 10 minuten. Scheelt flink wat reistijd! Parijs via de Thalys is nog veel meer relaxed want dat scheelt je de chaos daar in het verkeer in de stad.

   Reageer
  Reageer
 • Kevin l heeft op 18 oktober 2023 geschreven:

  Is ook normaal hoeveel mensen kopen een wagen met kleine range en denken we laden wel onderweg

  ev’s onder de wltp van 400km of 300km echte range zijn voor een gezin niet bruikbaar.
  tripafstand = 300km×0.7(80%-10%)= 210km
  als de trip je op de autostrade laat reizen 160km max = 80km heen en terug.
  anders laden aan Huidige prijs van 0.85€/kWh

  Gemiddelde verbruik van 18 tot 20 per 100km
  doe daar voor een Chinees als de mg4 nog 3a4 kWh bij 21 tot 22 kWh/100km

  100km rijden kost je dan 17€
  mijn 13j oude diesel Megane 1.5dci 4.6L/100km = 8.79€

  En dat voor auto’s van rond de 40k tot 50k

  • Van den Berge heeft op 20 oktober 2023 geschreven:

   Die elektrische auto’s worden bijna enkel door bedrijven of zelfstandigen gekocht omwille van hun zeer gunstige fiscaliteit. Moest de afschrijving niet zo hoog zijn werd er niet één verkocht. Te duur, lange laadtijden en in 2023 nog sukkelen met een oplaadkabel terwijl alles tegenwoordig bijna draadloos kan.

   Reageer
  • Bjorn Menson heeft op 18 oktober 2023 geschreven:

   Nog vergeten die Mustang is een van de hoogst verbruikende evs op de markt

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear