We moeten even iets opbiechten: we zijn een beetje laat. Begin deze maand sloot een veiling met een enorme lading van 340 bijzondere, maar vooral ook heel veel niet bijzondere auto’s. Daarbij werden, gelukkig voor jou, niet alle minimale bedragen gehaald. En daarom is het nu tijd voor ronde twee. Alle auto’s die zijn overgebleven worden nu aangeboden zonder minimumbedrag. Als jij 400 euro biedt en niemand biedt over, dan is de auto van jou.

En het is een nogal bijzondere collectie auto’s. Behalve dat de eigenaar zot was van Mercedessen, is er geen rationeel argument te bedenken voor deze collectie. Zo worden er bijvoorbeeld twintig Volkswagen Golfjes van de tweede generatie aangeboden, en het zijn zeker geen showroommodellen. Zo staan er een paar met roest en meer dan 250.000 kilometer op de teller. Een andere heeft 15 eigenaren gehad.

Maar als je goed zoekt, zit er zo hier en daar wel een leuke tussen. Een beige Golf II met maar 24.920 kilometer op de teller bijvoorbeeld. Al is het wel een automaatje. Of een bruine Golf GT die volgens de titel ‘voor onderdelen’ is, maar er eigenlijk heel aardig uitziet. Als je met de winter voor de deur nog een leuk projectje zoekt, of iets om de winter mee door te komen, zit er vast wat tussen.

Heel veel Mercedessen

Een stuk beter te begrijpen als verzameling en investering is de enorme hoeveelheid oude Mercedessen die te koop zijn aangeboden. Er zitten Mercedes SL’s bij van vrijwel elke generatie. Zelfs een SL600 met de befaamde V12-motor. In de eerste veiling ging er zelfs een Maybach 57 onder de hamer – die vond een baasje voor 33.000 euro. De goedkoopste SL wacht op een bod van minimaal 1.350 euro, maar dan heb je wel een incomplete. Voor een bod van 4.000 euro sta je voorlopig nog als eerste bieder van een SL uit 1977.

Het verhaal achter de bijzondere collectie Golfjes en Mercedessen

We belden het veilinghuis om te achterhalen wat nou precies de gedachte achter de collectie is. Een woordvoerder van Classic Car Auctions bestempelde het simpelweg als een uit de hand gelopen hobby. Je begint met één auto, koopt er nog eentje bij en voor je het weet heb je twintig zeer doorsnee Golf II’tjes. ‘Er zijn ook mensen met 20.000 balpendopjes, daarvan kun je je ook afvragen waarom’, zegt hij. Na wat graafwerk (oké, we keken naar de kentekenplaathouder) komen we het bedrijf My Benz tegen in IJmuiden, waar we ook veel van de auto’s uit de veiling tegenkomen. Het lijkt dus een combinatie van hobby en handel.

Zelfs door de veiling neuzen doe je op de website van BVA.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)