Het klinkt als een mythe waar je snel met open ogen intrapt: mensen met blauwe ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht. Waarschijnlijk bedacht door dezelfde mensen die je proberen wijs te maken dat de aarde rond is (dan zou je eraf vallen, denk na!). Maar toch moet je deze mensen blijkbaar op hun blauwe ogen geloven. Want het blijkt dat mensen met lichtkleurige ogen inderdaad gevoeliger zijn voor fel zonlicht. Goed om te weten als je de zonsondergang tegemoet wilt rijden.

Volgens de wetenschap is het geen fabeltje dat blauwe ogen gevoeliger zijn voor fel zonlicht. Een onderzoek van Pennstate University wijst uit dat mensen met donkere ogen meer van het pigment melanine in hun kijkers hebben. Het pigment zorgt niet alleen voor de donkere kleur, het houdt ook meer licht tegen. Het licht gaat makkelijker door de iris van het oog naar de retina. Hetzelfde geld voor lichtgroene of grijze ogen.

In extremere vorm

Als je heel veel last hebt van fel zonlicht, dan is de kans groot dat je wat vaker achter je pc of PlayStation vandaan moet komen. En zet meteen even een raam open. Maar het kan ook zijn dat je last hebt van fotofobie, of gewoon lichtschuwheid. Dit is overigens volgens Wikipedia geen ziekte, maar het kan wel een symptoom zijn. Als je je zorgen maakt hierover, kun je het beste even langs een dokter gaan en vooral niet luisteren naar een autowebsite als het gaat om medische kennis.

Hoofdfoto: Matt / Flickr

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear