BMW heeft de uitstekende gewoonte om op het Concours d'Élégance Villa d'Este met een eerbetoon aan een roemrucht model uit het rijke verleden van het merk te komen. Eerder viel die eer al ten deel aan de 328, de M1 en vorig jaar was er een Mini Superleggera – stuk voor stuk fraaie concepts, die heden, verleden en toekomst op een op zijn minst interessante manier aan elkaar wisten te verbinden.

Dit jaar heeft BMW een hommage gebracht aan de legendarische 3.0 CSL, beter bekend als de Batmobile. Er werden er tussen 1972 en 1975 zo'n 1.265 van gebouwd. Hij was puur bedoeld voor de racerij en er werd voornamelijk ingezet op gewichtsbesparing – een CSL was dan ook 200 kilo lichter dan de CS waarvan hij was afgeleid.

De Hommage-versie is ook licht (al wordt nergens verteld wat hij precies weegt) dankzij overvloedig gebruik van CFRP (carbon fibre reinforced plastic). Uiteraard wordt ook hij voortbewogen door een drieliter zes-in-lijn, al schijnt hij nog een extra zetje te krijgen door elektromotoren. BMW zwijgt echter in alle talen over het hoe of wat, laat staan dat er iets wordt verteld over de prestaties. 

Maar goed, het gaat bij een auto als deze natuurlijk vooral over het uiterlijk, en tsja, eh, wat zullen we zeggen? Maar even puur op persoonlijke titel dan? Wat een onbehoorlijk lelijk ding, zeg. We zitten er nu al een tijdje naar te staren (doet zeer, trouwens), maar we hebben nog steeds niet één detail kunnen vinden dat we graag op enig productiemodel zouden willen terugzien. De grille, met die ontplofte nieren, doet nog het meest denken aan een rat met Theo en Thea-tandjes. We begrijpen de dak- en achterspoiler als we naar het origineel kijken, maar mooier willen ze daar maar niet van worden. De enorme wielkasten, die aan de voorkant zo groot zijn uitgevallen dat ze onder de motorkap gepropt moesten worden: het lijkt allemaal rechtstreeks uit een cartoon te komen, maar dan een waarom je niet kunt lachen.

Als je de kop boven dit verhaal dan ook op cynische toon wilt uitspreken: zo is het bedoeld, dus onze zegen heb je. Maar goed, da's onze mening, als jij 'm wel mooi vindt: ook prima. Tot nu toe hebben we nog geen enkel detail van eerdere Villa d'Este-hommages op een reguliere BMW kunnen ontdekken; eerst vonden we dat jammer, nu bidden we tot elk denkbaar Opperwezen dat het zo moge blijven.
 

Reacties

Meer van TopGear