Je kunt van BMW van alles beweren, maar niet dat ze niet weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Want 75 jaar 328 + Concorso d’Eleganza Villa d’Este (dat ze mede organiseren) = spectaculair concept-ding!

De 328 is waarschijnlijk een van de meest legendarische auto’s die de vrolijke Beiers ooit hebben gebouwd. Nog afgezien van het feit dat hij beeldschoon was, heeft hij in racetrim zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel. Zo heeft hij nog altijd het record van de hoogste gemiddelde snelheid in de Mille Miglia en won hij deze race vorig jaar zelfs nog. Geen wonder dus dat BMW met graagte uitgebreid stilstaat (slechte woordkeus in dit verband, maar vooruit) bij zijn vijfenzeventigste verjaardag.

De nieuwe conceptcar, 328 Hommage genoemd, lijkt in veel opzichten op zijn roemruchte voorbeeld. Zo stond die laatste met zijn gewicht van 780 kilo bekend als een wondertje van lichtgewicht bouwkunst; en dus weegt de Hommage (met dank aan hypermoderne kunststoffen) ook precies 780 kilo. Daarnaast zijn de ronde koplampen met zwarte kruizen, de asymmetrische voorruit, de hoge nieren in de grille en de leren banden die over en door de motorkap heen lopen rechtstreekse verwijzingen naar de jarige. Ook het motortype, een 3,0-liter zescilinder, hebben de beide gemeen.

Of we in de toekomst nog iets zullen horen van de 328 (in de vorm van een productiemodel of zelfs maar 328-verwijzingen in een toekomstig model) is zeer twijfelachtig; van de eerdere ‘tribute’ M1 Hommage is spijtig genoeg nooit meer iets vernomen.

Reacties

Meer van TopGear