BMW houdt met iedereen rekening tegenwoordig. Stel nou dat je graag een 4-serie wilt hebben, maar dan wel eentje met vier deuren zodat je je kinderzitje makkelijk achterin kunt gespen? Suggereren dat je dan misschien gewoon een 3-serie moet nemen, zou natuurlijk belachelijk zijn, dus hier is je antwoord: de 4-serie Gran Coupé.

Zoals we inmiddels van BMW mogen verwachten (de 1-serie even daargelaten) ziet het er wel weer ontzettend goed uit. De Gran Coupé heeft dezelfde wielbasis als de tweedeurs 4-serie en is even lang en breed, maar fractioneel hoger. Er is 35 liter extra bagageruimte beschikbaar, en nog meer als je de achterbank plat gooit; een achterbank die er uitziet alsof ie plaats biedt aan twee mensen, maar waarop stiekem ook plek is voor een vijfde passagier, mits deze een ijzeren kont en een plat hoofd heeft. Vandaar BMW’s benaming voor de 4-serie Gran Coupé: ze noemen het een ‘4+1’.

Voor de rest zijn er weinig verschillen te bemerken met de modellen waaraan de Gran Coupé verwant is. Er zijn drie ‘Lines’ en een M Sport-versie, de keuze uit drie transmissies – handgeschakeld, Steptronic of Sport Steptronic – en een xDrive-optie op sommige versies. Uiteraard zijn er talloze motoren: drie benzines (420i, 428i, 435i) en twee viercilinder diesels (418d en 420d). En er zullen er nog meer volgen, waaronder dikke diesel-zescilinders en de onvermijdelijke – en nu al niet te versmaden – M4 Gran Coupé.

Volgende maand is de 4-serie Gran Coupé te zien op de autoshow van Genève. Niet al te lang daarna zal ie bij de dealer staan.

Reacties