
Er gaat niets boven een volwaardig reservewiel. Als je een lekke band hebt, kun je na het monteren van een volwaardig reservewiel met hetzelfde tempo en comfort de weg vervolgen. Het probleem is dat een groot reservewiel veel ruimte inneemt, best wat weegt en veel mensen weten niet hoe ze een wiel moeten wisselen. Een thuiskomertje waarmee je 80 km/u mag, is lichter en kleiner, maar zelfs die kom je bijna nooit tegen. Dan is er nog het beruchte reparatiekitje.
We legden al eerder uit dat je het reparatiekitje alleen in uiterste noodgevallen wilt gebruiken. De smurrie die het gat in je band plakt, komt overal terecht en een band die nog gerepareerd kon worden, moet je nu helemaal vervangen. BMW heeft nu iets dat ze de Tyre Repair Kit Plus noemen. Dit is een verbeterde versie van de reparatiekit. Waarschijnlijk moet je na het gebruik alsnog je band vervangen en je velg laten reinigen, maar het werkt wel een stuk eenvoudiger. Met één minuut ben je weer onderweg.
Lees ook: Waarom je het reparatiekitje van je auto eigenlijk niet wilt gebruiken
De Tyre Repair Kit Plus is een compressor die je op de velg monteert. Het enige wat je moet doen is het ventieldopje losdraaien, de slang op het ventiel zetten en de kit op de velg monteren. De compressor spuit het reparatiemiddel in en pompt al rijdend je banden op. Zo blijft je band hopelijk lang genoeg op spanning om naar de garage te rijden. Het werkt niet als het gat te groot is, maar dat geldt voor alle soorten reparatiekitjes. Nogmaals: er gaat niets boven een reparatiekit.
Logischerwijs moet je niet met 200+ over de Autobahn gaan knallen met een compressor op je wielen. BMW adviseert niet harder te rijden dan 80 met de luchtpomp op de wielen. Wel zou je 200 kilometer ver kunnen rijden. Dat is hopelijk genoeg om een garage te vinden die je weer op weg kan helpen. We blijven echter groot voorstander om het geniale reservewielsysteem van de BMW X5 opnieuw te introduceren. Check in de video hieronder het nieuwe kitje van BMW.
Ik heb altijd in de auto een paar reparatie sets. Een doos om een prop te schieten, doosje met van die rubberen reparatie schroefjes en ook nog zo’n reparatie spuitbus. Heb idd ook geen reservewiel. Maar met een “normale” lekke band kan ik wel snel verder. En ja, klapband, dan wordt het ANWB bellen
Ik heb een bmw zonder reservewiel en origineel zaten er runflats onder maar dat zijn geen leuke banden en ook duur dus vervangen door normale banden. Vorig jaar aan het benzinestation met mijn velg een scherpe rand geraakt tijdens het achteruit rijden. Band gescheurd van die scherpe velg en de spuitbus en draagbare compressor op 12v bleken waardeloos zodat ik 30km tegen 5 a 10 per uur op mijn velg naar huis moest rijden waar ik gelukkig nog paar oude banden had liggen. Velgen gelukkig ook overleefd..
Als de band dus echt stuk is sta je daar zonder reserve wiel.. ik vind het dus net leuk dat een wagen geen reserve wiel meer heeft.
Continental ContiSeal! Waarom is dit niks geworden?
Zo een herstelkit heb ik ook in mijn auto en daar zit een kleine compressor bij om in de 12V aansluiting te steken, maar ik zou het nooit gebruiken. Het voordeel van mijn grote omniumverzekering is dat alle pech in heel Europa kosteloos word hersteld en bij depannage krijg ik een vervangwagen.
BMW mag wauwelen zoveel ze willen.
Na 30.000 km had ik mijn banden vervangen door runflat tires.
Op 350 km. van huis, in Duitsland, kreeg ik de melding van een lekke band.
Oké, rechtsachteraan bleek “het probleem” te zijn.
Zonder problemen naar huis gereden op de runflat.
Volgende dag de wagen binnen gebracht bij de dealer. Resultaat: vier nieuwe banden gemonteerd. Uitleg van de dealer: “Je hebt geluk gehad, hoor. Runflats zijn levensgevaarlijk!”
@mc; de stugheid valt erg mee hoor, veel beter dan zo’n 15 jaar geleden. En ik haal met 100km/u iets van 1:19 (E98) op langere afstanden, dus dat valt ook best mee. Ik heb nu 135000 op de teller en de veren en schokbrekers zijn nog prima, dus daar kan ik nog weinig over zeggen.
De banden zijn wel duur, daar heb je helemaal gelijk in, maar vergeleken met de afschrijving en wegenbelasting valt t best mee.
Nouja, ik moet ze nu niet weer allemaal stukrijden natuurlijk.
Een gewoon reservewiel….en niet in, maar onder de auto maken, schroefdraad vd houder vet houden en je kan hem altijd los krijgen…..alles bij elkaar met pech onderweg mss een 20 minuten werk
Reservewiel setje kopen, incl krik en opbergtas en handschoenen. Dan rij je binnen 10 min weer.
Een paar jaar geleden een kapotte band gehad in Roemenië had een reparatiekit bij me tegen woordig ligt in onze auto een echt reserve wiel
Of gewoon een wat grotere auto waar een reserve wiel onder hangt.
Ik ben blij met mijn land cruiser. Sinds 2017 nog nooit een lekke band mee gehad.
Maar mocht dat gebeuren hoeft de kofferbak niet eerst leeg.
Of gewoon een wat grotere auto waar een reserve wiel onder hangt.
Ik ben blij met mijn land cruiser. Sinds 2017 nog nooit een lekke band mee gehad.
Maar mocht dat gebeuren hoeft de kofferbak niet eerst leeg.
Runflat is inderdaad prima, maar heeft ook veel nadelen. Duur in aanschaf, rijdt zeer stug, onzuiniger dan normale banden, je schokbrekers en veren vinden het minder. Voordeel? Ja je kan zeker weten doorrijden, zelfs zonder lucht erin.
Ik heb een proppenset in de auto en werkbus. Werkbus heb ook een reservewiel. Bij auto’s in Nederland laten ze de reservewiel weg, terwijl deze in dezelfde auto’s in buitenland wel geleverd worden… Wegenbelasting, gewicht, bezuiniging kwestie? Geen idee.
Op de wegen in Nederland komen lekke banden niet zoveel voor. De lekke banden die ik ooit heb gehad waren altijd te wijten aan spijkers of schroeven. In 40 jaar tijd misschien 5x lekke band gehad. Met gemiddeld 25.000 km per jaar.
Daar vindt ik het voordeel van runflat banden ten opzichte van een normale banden niet tegen op wegen.
Ik vindt de runflat erg oncomfortabel, het lijkt wel of je met 2inch grotere velgen rijdt en als de auto 2 maanden heeft stilgestaan heb je het idee dat er iets mis is met de auto. Dan trilt de auto alsof hij opnieuw gebalanceerd moet worden.
“Nogmaals: er gaat niets boven een reparatiekit.” Dat moet vast reservewiel zijn.
Ik heb nog iets veel beter; de Runflat band.
Vorig jaar in de bergen van oost Turkije een klapband gehad en de overige banden beschadigd, waarvan eentje een paar dagen later ook nog klapte, doordat ik hard remde op scherp glasachtig puin van een aardverschuiving, en desondanks kon ik rustig doorrijden.
Ik wil echt nooit meer wat anders, want het gat was groot genoeg om zo’n spuitbus in z’n geheel in de band te proppen. 😉