Een beetje wel, toch? Audi heeft de A3 Limousine al even rondrijden, Mercedes trakteert ons alweer twee jaar op de CLA, en nu pas komt BMW op de autoshow van Guangzhou met een sedanversie van de 1-serie – in conceptvorm, vooralsnog.

Gelukkig hebben ze de extra tijd goed benut, want als je het ons vraagt, is de Concept Compact Sedan bijzonder geslaagd. Het is logisch dat ie in China wordt onthuld, ze gaan daar immer steeds compacter rijden en zijn dol op twee dingen: prestige en sedans. De Concept Compact Sedan richt zich dan ook vooral op jongeren; een soort My First BMW.

Uiteraard hangt ie vol met elementen die bij serieproductie zouden sneuvelen, zoals one-touch deurgrepen en spiegels ter grootte van peultjes. Andere zaken zullen we weer wel gaan terugzien: de led-verlichting en de 20-inch velgen worden vast populaire opties op de uitgerekte Einser. Het interieur oogt futuristisch maar niet eens zo onrealistisch, en het hangt vol met nappaleer, geborsteld aluminium en prachtig hout. Infotainment en connectiviteit tot aan je oogbollen kenmerkt de verdere insteek. Een aardig Hollands tintje van Adrian van Hooydonk is het gebruik van accenten in de kleur Velocity Tulip.

BMW heeft nog niet bedacht wat voor technische specificaties ze aan de Concept Compact Sedan zullen hangen, maar hun prijzen van de interieurruimte – en het feit dat de volgende generatie 1-serie op het platform van de Mini Clubman en X1 zal staan – doen dwarsgeplaatste motoren en voorwielaandrijving vermoeden. Ondanks dit heidense feit mogen we wel zeggen dat we uitkijken naar de komst van de 1-serie sedan; het is een plaatje.

Reacties

Meer van TopGear