Wanneer ben je voor het laatste gruwelijk afgesneden door Hyundai Atos? En als het ooit een keer is voorgekomen, dan was het waarschijnlijk uit onkunde en niet uit kwade zin. Aannames zijn de moeder der alle mislukkelingen, maar dit soort onderzoekjes laten zich altijd wel makkelijk invullen. Opvallend is echter dat van de usual suspects Audi dit keer ontbreekt.

Het gaat om een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk, dus de resultaten zullen misschien niet één op één te projecteren zijn op onze bestuurders. De mensen daar moeten elke dag weer goed opletten dat ze niet per ongeluk rechts rijden of links instappen. In het onderzoek werden ruim 400.000 ongelukken geanalyseerd en daar sprongen drie automerken uit.

Gevaarlijkste bestuurders rijden BMW, Porsche en Subaru

Wanneer ‘riskante of agressieve manoeuvres’ een rol spelen bij het ongeluk, dan is de kans groot dat er een BMW, een Subaru of een Porsche betrokken is bij het ongeluk. Het zou gaan om een significant statistisch verschil, zo meldt The Guardian. Door rood rijden of over een doorgetrokken streep karren, zijn voorbeelden van deze manoeuvres.

Een makkelijke conclusie is dat bestuurders van BMW, Porsche en Subaru vaker agressief weggedrag vertonen en zo brokken maken. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat (we noemen maar wat) Skoda-rijders veel beter zijn in asociale manoeuvres en simpelweg niet crashen. We adviseren je de gemiddelde Yeti-rijder met gepast wantrouwen in de gaten te houden.

Of maakt de auto de bestuurder asociaal?

De onderzoekers vragen zich af of het asociale bestuurders zijn die kiezen voor een BMW of Porsche, of zijn het de auto’s die de bestuurders asociaal maken. Een deel van het probleem leggen de onderzoekers bij de manier waarop autofabrikanten de auto’s aanprijzen. Merken zouden miljoenen uitgeven om ‘subtiel een verband te impliceren tussen het automerk en high performance-rijden.’

Een merkgoeroe vertelt aan The Guardian dat hij vermoedt dat programma’s als TopGear en films als Fast and Furious ook het riskante rijgedrag verheerlijken. We hadden geen idee dat gedegen consumentenadvies zo’n rode lap was voor sommige bestuurders. In een reactie aan de nieuwswebsite laten BMW, Subaru en Porsche los van elkaar weten dat veiligheid extreem belangrijk is voor ze.

Reacties

  • Gigi 52 heeft op 18 november 2023 geschreven:

    Het meest ergerlijke rijgedrag: “bumperkleven”. Gelukkig is dat zowel in Duitsland als in België strafbaar en ik veronderstel ook in Nederland. Zodra er een onder mijn bumper hangt, ga ik zo snel mogelijk naar rechts. Ik heb meer dan 2,5 miljoen km gereden en ik ben slechts 3x betrokken geweest in een ongeval, telkens langs achter aangereden. Sindsdien hou ik mijn achteruitkijkspiegel constant in het oog als ik als laatste in een file sta …

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear