TopGear reed onlangs de nieuwe BMW M2. Binnenkort lees je in ons magazine het uitgebreide rijverslag; nu alvast de highlights én een filmpje!
Testobject: BMW 2-serie Coupé
Uitvoering: M2
Locatie: Monterey, Californië
Weersomstandigheden: 18 graden en zonnig
Wat reden we?
Een van de meest langverwachte auto’s van deze generatie en de opvolger van de ronduit geniale 1M: de nieuwe BMW M2 Coupé.
Beviel het?
Simpel uitgedrukt: je hebt dat iets je niet bevalt, je hebt dat iets je bevalt, en dan heb je de BMW M2. Een paar jaar geleden waren we nogal onder de indruk van z’n voorganger en vroegen we ons af of BMW diens rauwe, ongepolijste charme ooit nog zou evenaren. Het antwoord, kortweg, is nee: de M2 is op alle vlakken meer verfijnd. Hij is tevens een aardig stukje groter (maar niet zwaarder), je wordt als koper niet beperkt in je transmissiekeuze en als bestuurder niet in de afstemming van het onderstel. Een afgezwakt, minder gefocust geheel dus, zou je zeggen. En toch weet ie exact de snaar te raken die de 1M ook als een bezetene bespeelde: de snaar van briljant, verlichtend weggedrag, van een motor die bestaat uit een samengebalde klont koppel, van een rijervaring die je voelt tot in de verste uiteinden van je extremiteiten en tot in het diepst van je hart.
Nog bijzonderheden?
Best een aantal. De motor, bijvoorbeeld, is (net als bij de 1M) geen pure M-creatie, maar hij is ook niet verwant aan het nieuwe blok uit de 340i. In plaats daarvan is het de uitgaande 3,0-liter turbo-zescilinder met allerlei unieke elementen – zoals een op maat gemaakt carter voor een betere olietoevoer in bochten – en een handvol onderdelen (denk aan zuigers en lagers) van de M3 en M4. Hij zorgt voor 370 pk, 465 Nm (500 Nm onder overboost) en een 0-naar-100-tijd van 4,3 seconden. Je kunt kiezen uit een handgeschakelde zesbak en een zeventraps M DCT-automaat, waarbij we je persoonlijk een draai om je oren komen geven als je niet voor de eerste gaat. De M2 heeft verder een unieke aluminium ophanging, 19 inch gesmede velgen, M-remmen en een actief M-differentieel voor het betere dwarsligwerk. Daarnaast ie is ook qua connectiviteit bij de tijd, met onder andere een app waarmee je je GoPro-cameraatje met iDrive kunt bedienen en de beelden op het scherm kunt terugkijken. Uiteraard stelt BMW’s M Performance-afdeling een keur aan aftermarket-onderdelen ter beschikking om je M2 helemaal de jouwe te maken.
Welke uitvoeringen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
Vanaf april zul je de M2 op de weg zien verschijnen. De Nederlandse prijs voor de versie met automaat is 79.990 euro – wat voor CO2-boete je daarbovenop voor de handbak zult moeten betalen, is nog niet bekend. In tegenstelling tot de 1M wordt de M2 niet in een gelimiteerde oplage gebouwd, maar de productie voor het eerste jaar is wel al volledig uitverkocht. Geduld is een schone zaak.
Kom maar door met het eindoordeel dan!
Lyrisch als we destijds tekeer gingen over de 1M waren onze verwachtingen van de M2 nogal hooggespannen. Stiekem wisten we wel dat hij niet precies even hardcore zou zijn, maar we hoopten dat de extra portie fatsoen niet ten kosten zou gaan van z’n hart en ziel. BMW had ons niet gelukkiger kunnen maken: de M2 is een hemelse belevenis op de weg, op het circuit en wanneer je ‘m schaterlachend dwars in de rondte gooit. We hebben er nauwelijks woorden voor, maar lees toch maar ons verslag, binnenkort in TopGear Magazine.
Video?!
Behalve over wegen langs de Californische kust reden we de M2 ook op een circuit dat er toevallig in de buurt ligt: het legendarische Laguna Seca. Rijd een rondje met ons mee achter BMW-fabriekscoureur Timo Glock aan!
Reacties