Jullie kritiek op de nieuwe ontwerprichting van BMW is ontvangen. Luid en duidelijk. Komt er nu verandering? Dat is onwaarschijnlijk. ‘Ik lees alles op social media en in de pers en ik zie dat veel mensen zich afvragen waar BMW heen gaat. Ik kan je verzekeren dat we een duidelijke visie hebben over de richting. We houden allemaal van het merk’, zegt Domagoj Dukec, hoofd design bij BMW. We vroegen of de grote hoeveelheid kritiek hem verraste: ‘Nee, niet echt. Ik zit al twintig jaar in deze business. Je weet hoe het is met design – iedereen heeft een mening. Dat is normaal. Als je iets wil maken dat opvalt, moet iets onderscheidend zijn en het moet anders zijn.’

Als voorbeeld neemt hij de BMW’s uit het ‘Bangle-tijdperk’. Chris Bangle tekende onder meer de 5-serie van de E60-generatie en die werd toen ook erg bekritiseerd. Volgens Dukec worden die auto nu wel gewaardeerd. ‘Het is niet ons doel om iedereen tevreden te stellen. Je kunt geen design maken dat iedereen mooi vindt. Maar je moet je klanten wel tevreden stellen’, zegt hij. En daar zit een interessante theorie achter.

Volgens Dukec valt 70 procent van de BMW-klanten in de categorie ‘elegante makers’; het zijn zakenmensen die hun succes niet over de daken schreeuwen. Voor die mensen is er de 3-serie en de 5-serie, om maar iets te noemen. Dan is er nog een groep klanten die BMW graag ‘expressieve artiesten’ noemt. Dit zijn klanten met veel zelfvertrouwen. ‘Je kunt zien dat zoiets als de grote grille op de 4-serie mooi wordt gevonden door 20 procent van de mensen. Dat past bij de doelgroep die we willen bereiken’, zegt hij.

BMW heeft dus heel goed in de gaten dat maar een heel klein aantal mensen de nieuwe nieren van de 4-serie en de M4 mooi vindt, en dat maakt ze niet uit. De doelgroep vindt het blijkbaar mooi, en daar gaat het om. ‘Het is onmogelijk om iets te maken waardoor iedereen zal juichen het zal roepen dat het de mooiste auto ter wereld is’, vult hij aan.

Reacties

 • LEO DIELS I heeft op 15 maart 2021 geschreven:

  NA ALLE NEGATIEVE BERICHTEN DIE IK HEB GELEZEN OVER WAT DE FRONT GRILLE BETREFT VAN DE NIEUW BMW 4 REEKS BEN IK PERSOONLIJK NAAR EEN BMW TOONZAAL GAAN KIJKEN EN HET IS TOCH WEL EEN MOOIE WAGEN .DIE GRILLE VALT TOCH WEL MEE VIND IK . HET IS UITERAARD WEL EEN STIJLBREUK MAAR MEN MOET TOCH WEL MET IETS NIEUWS KOMEN;
  AUDI HEEFT OOK VERSCHILLEN MODELLEN MET ZO’N MEGA GRILLE . DAAR WORD GEEN KRITIEK OP GEGEVEN
  IK BEGRIJP NIET GOED .DIE HEISA ROND DIE GRILLE VAN BMW .

  Reageer
 • Welling heeft op 6 februari 2021 geschreven:

  Prachtig ontwerp en de best rijdende auto’s.

  Reageer
 • John44 heeft op 6 februari 2021 geschreven:

  De grill lijkt wel een kontafdruk! Design moet je aan Italianen overlaten vind ik!

  Reageer
 • Dreetje heeft op 5 februari 2021 geschreven:

  Wat een gezeur, die gril is prachtig. Design is niet voor iedereen…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear