Het kon nog wel eens een fraaie show worden, die Salon van Genève. Een van dé blikvangers wordt absoluut deze concept van BMW: de Vision ConnectedDrive.

De Vision Connected is een stuk spannender dan zijn naam. Alleen het uiterlijk al: lang, slank, laag, gemeen en toch elegant. Mocht BMW in deze roadster hints hebben gestopt naar de opvolger van de Z4, dan hopen we nu al dat ze allemaal in die opvolger terechtkomen en niet, zoals gebruikelijk bij concepts, alleen de vorm van het ventieldopje linksvoor.

Belangrijker dan het uiterlijk is echter de achterliggende gedachte van de Vision ConnectedDrive. BMW ziet deze auto als een soort volledig verbonden eenheid in een mondiaal netwerk. Uiteraard is de auto een rijdende hotspot, die constant in verbinding staat met zijn omgeving. Voorbeeldjes: je rijdt ergens in Italië waar je nog nooit geweest bent. Afhankelijk van je stemming of interesse (je kunt zo’n beetje alles instellen) vertelt de auto je alles over de architectuur, geschiedenis of wat de Michelingids aanvaardbare restaurants vindt. 

Omdat je in je smartphone een afspraak genoteerd hebt en dat ding natuurlijk ook verbonden is met de auto, weet hij waar je heen moet en waar je hem het best kunt parkeren. Als je onderweg langs een gezellig boengaboenga-feestje komt waarvan de muziek je wel aanstaat, kan de auto automatisch een playlist maken die daarbij past. Als blijkt dat een van de bands die je hoort die avond een concert geeft, kun je met anderhalve druk op de knop de auto opdracht geven online een kaartje te kopen, erheen te navigeren en op zoek te gaan naar een McDonalds op de route. Al die informatie krijg je voorgelezen of wordt geprojecteerd in een inventief driedimensionaal display en via een head-updisplay in de voorruit. Navigatie verloopt via een soort Google Streetview waarin driedimensionaal pijlen worden ‘gemonteerd’.

Op en door de auto lopen allemaal rare lichtlijnen die comfort, veiligheid en infotainment symboliseren – ze lichten op al naar gelang de taak waar de auto zich op richt. En die mogen er dan alleen voor de show zijn, reken er maar op dat dat dat hele ConnectedDrive, waar BMW al een tijdje mee bezig is, uiteindelijk in zijn volle glorie in je toekomst-BMW terug te vinden is. Als die er dan ook nog uitziet als deze jongen..: kom maar op met die toekomst! 

Reacties

Meer van TopGear