BMW wil met deze Vision EfficientDynamics conceptcar bewijzen dat een sportwagen helemaal geen grote drinker hoeft te zijn. De voorstuwing geschiedt namelijk door een (lach niet) 1,5-liter driepitter turbodiesel in combinatie met twee elektromotoren.
 
Ondanks dat BMW heeft besloten het F1-spektakel gedag te zeggen, meldt het persbericht van deze Vision wel dat er vooral op aërodynamisch vlak veel overleg is geweest met de rensportafdeling. En dat heeft geresulteerd in een lage Cw-waarde van 0,22. Hoe moet dat dan na volgend jaar?
 
De prestaties zijn echt van sportwagenniveau als we de fabrikant mogen geloven. De turbodiesel met 163 pk en 290 Nm aan koppel en twee elektromotoren van 60 kW en 25 kW met een kortstondig (30 seconden) piekvermogen van respectievelijk 84 en 38 kW brengen de Vision in 4,8 seconden naar de honderd. De boel is afgeregeld op 250 km/u. En nu rijst natuurlijk de vraag: wat verbruikt ie? Gemiddeld 3,76 liter per 100 kilometer, oftewel 1 op 26,6, goed voor een CO2-uitstoot van 99 gram per kilometer.
 
Er is nog meer goed nieuws. Je kunt ook volledig elektrisch rijden, 50 kilometer om precies te zijn. Daarna zijn de 98 lithium-polymeer accu’s uitgeput. In deze modus bedraagt de uitstoot omgerekend 50 gram per kilometer.

Reacties

Meer van TopGear