Al aan het einde van dit jaar gaat BMW de iX5 Hydrogen (afgebeeld) in kleine oplage produceren. Geen schokkend nieuws, want inmiddels heeft elke autofabrikant wel een waterstofauto in kleine oplage gemaakt. Het grote nieuws is dat BMW nu al de plannen bekendmaakt om een waterstofauto in massaproductie te nemen, die samen met Toyota wordt ontwikkeld. Dit meldt Nikkei.

Nikkei sprak met sales-chef Pieter Nota. ‘We zien dat de waterstof-brandstofcel voor grotere SUV’s heel relevant is’, zei Nota. ‘We hebben diverse projecten waar we aan werken met Toyota’, voegt hij toe. Sinds BMW en Toyota samen de Z4 en de Supra bouwen, botert het blijkbaar goed tussen de twee. De eerste waterstofauto van BMW kan al in 2025 volledig in productie worden genomen.

Hoe ziet BMW de toekomst?

Voor de toekomst ziet Nota een mix van aandrijflijnen. Ze blijven investeren in elektrische auto’s, maar zeker ook nog in benzinevoertuigen. Daarnaast zien ze dus waterstof als een extra stukje van de puzzel. Zeker op plaatsen waar de infra voor opladen niet toereikend is. Ze verwachten dat de helft van de nieuwverkopen in 2030 volledig elektrisch is.

Een brandstofcelauto zet waterstof om in energie, dat weer naar een elektromotor gaat. Het is dus een elektrische auto met een waterstofomvormer in plaats van een grote accu. De nieuwe BMW gaat dus geen waterstof verbranden. Het merk maakte wel eerder al twee studiemodellen van de BMW 7-serie die waterstof verbrandden in een V12-motor. Helaas bereikte dit idee nooit de productie.

Advertentie

Reacties

 • R.J. Mulder says at 16 september 2022:

  H. Hoeksema , de waterstof auto van Toyota wordt slecht verkocht : OMDAT ER TE WEINIG TSATIONS ZIJN DIE WATERSTOF LEVEREN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Niets meer ; niets minder . Uw vooroordeel is waardeloos , want degene die wel een waterstofauto hebben zijn er geweldig tevreden over ; snel tanken en een grote actieradius !!!!!!!!!

  Kijk eerst en lees eerst voor u schrijft !!!!!!!!!!!!

  R. J. Mulder .

  Reply
 • vegazosten says at 15 augustus 2022:

  Niet te geloven dat die knappe koppen zo stom kunnen doen. Zinloos en inefficiënt is het om eerst stroom te verbruiken om daarna stroom te winnen? Het is net als vlees kweken. Ook zo inefficient en zinloos omwille van wat smaak? Dat men waterstoft bij zwaar vervoer gebruikt of zelfs via het gasnet zou gebruuken dan zou ik ergens nog begrijpen maar personenauto’s??? Te duur, geen stations, gevaarlijk, enz. Zinloos onnozel.

  Reply
 • Harm Hoeksema says at 13 augustus 2022:

  Misschien moet ik maar BMW gaan shorten dan. Toyota Mirei is helaas ook gefaald. Waterstof werkt gewoon niet – hoeveel geld Shell, Rutte (ex-Shell) en partners er ook in stoppen.
  waterstofgate.nl

  Reply
 • Wout says at 13 augustus 2022:

  @Pino
  Vrachtverkeer gaat ook over naar waterstof. Dus die infrastructuur daarvoor is een kwestie van tijd.

  Reply
 • Ed says at 13 augustus 2022:

  Goed zo BMW ! Toyota en Hyundai zijn ook lekker bezig. Nu nog meer merken en ook tankstations. Het komt dan vanzelf .

  Reply
 • Pino says at 13 augustus 2022:

  Kansloos. Waterstof is in vergelijking met EV belachelijk inefficiënt en bovendien loopt de EV infrastructuur mijlenver voor. Maar daar komen ze bij BMW vanzelf wel achter.

  Reply
 • Martijn says at 13 augustus 2022:

  he,he eindelijk komt de waterstof auto op gang steeds meer merken gaan inzien dat alleen accu auto’s niet alles is ,tegenstanders…wen er maar aan wij voorstanders hebben uiteindelijk toch WEER gelijk gekregen de groene waterstof auto gaat het helemaal worden.er worden nu op dit moment over de hele wereld en zeker ook in Nederland groene waterstof fabrieken gebouwd .en straks mag de consument zelf kiezen. Wilt u waterstof rijden gaat u linksaf de showroom in, en wilt u accu auto rijden gaat u rechts de showroom in… simpel he!!!! Jaren lang de tegenstanders de grootste mond, die is nu gesnoerd hahaha….

  Reply
 • Hans de tevhneut says at 13 augustus 2022:

  Aanvulling:via Google.nl waterstof auto 2025 Otto 4 slag kleppen motor met waterstof injectie, dan kunnen alle laadpalen weer de prullenbak in. Zonder tegenbericht.

  Reply
 • Jan VBK says at 13 augustus 2022:

  Nu nog Europa (Timmermans en co) overtuigen om hun zeer dwingende zienswijze te veranderen. Want als het van hen afhangt worden het nog steeds enkel pure EV’s. Ik heb nog niet veel gelezen of gehoord die op een andere insteek wijst…

  Reply
 • Hans techneut says at 13 augustus 2022:

  Opwegmetwaterstof.nl. De exakte info waterstof. Zonder tegenbericht.

  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie