Een verkeersboete krijgen is nooit leuk. Al helemaal niet omdat enerzijds de snelheden die je mag rijden flink verlaagd worden en anderzijds omdat de boetebedragen telkens stijgen. Ook voor andere overtredingen kun je een flinke boete krijgen. Je kunt nog bedragen van 300 tot 400 euro krijgen voordat je rijbewijs wordt ingenomen. Maar als je een boete van precies 460 euro krijgt, moet je opletten. Die boete moet je namelijk niet betalen, ook al zeggen ze van wel.

Het is namelijk een zogenaamd phishing-bericht waarmee mensen worden opgelicht, aldus het AVROTROS programma Opgelicht. We gaan er even vanuit dat een instantie met die naam weet waar ze het over hebben. Bij het bericht van de boete staat vermeld dat je een overtreding hebt begaan en de eerste betalingstermijnen gemist hebt. Daardoor is het bedrag dat je moet betalen een stuk hoger.

Betaal de boete niet

Combineer dat met een beperkte periode voordat de volgende verhoging komt en je begrijpt: mensen betalen de rekening het liefst zo snel mogelijk. De tip is dus om dat niet te doen: betaal die boete dus niet. Het CIJB stuurt namelijk enkel en alleen berichten per post. Dkat doen ze nooit via mail, sms of een WhatsApp-bericht. Verder waarschuwt het CIJB dat je bij digitale berichten dus nooit op links of bijlagen moet klikken.

Overigens ziet het bericht er niet echt uit als een boete. Zo is de lay-out compleet anders. Het logo bovenaan klopt wel, maar het is verder een tekst. Daarnaast staat er ‘Geachte heer/mevrouw’, terwijl ze bij het CJIB echt wel je voornaam kennen. Zelfs die gênante en lichtelijk elitaire middelste doopnaam weten ze van je.

Verdere kenmerken van het nep-bericht

Een ander opmerkelijk kenmerk waaraan je kunt zien dat het onzin is: er staat alleen een datum van de overtreding. Geen tijd en locatie, terwijl dat bij een echte boete wel het geval is. Mocht je twijfelen of de boete echt is, zoek even in je post naar een echte boete. Ben je een heel erg brave bestuurder, dan is Google je vriend (of klik hier eventjes). Overigens weet je dat als je een heel erg brave bestuurder bent, je waarschijnlijk nooit een boete van 460 euro kunt scoren.

Lees ook: Zoveel boetes worden er jaarlijks uitgedeeld voor onnodig links rijden (en voor rechts inhalen)

TopTip van TopGear: mocht je twijfelen bij een bericht van een boete, ga dan naar de website van het CIJB en log in met je DigID. Daar kun je in die omgeving zien wat de openstaande boetes zijn. Dat niet alleen, vaak kun je ook de foto van de betreffende overtreding zien. Dan haal je er altijd nog wel een leuke screenshot uit van overtreding. Ook is het vaak mogelijk om de boete in delen te voldoen, daar doen ze bij phising-berichten niet aan.

Reacties

  • willem heeft op 15 februari 2025 geschreven:

    Dit heb ik ook gehad,gelijk weggedrukt,heb daar gelijk aan gezien dat dit nepwas

    Reageer
  • Daan heeft op 14 februari 2025 geschreven:

    Bijna alle CJIB afkortingen zijn verkeerd getypt. CIJB ipv CJIB. Ik dacht even dat het bij de phishing hoorde 😉

    Reageer
  • Harold heeft op 14 februari 2025 geschreven:

    Dit artikel lijkt zelf wel phishing, het staat vol spelfouten…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear