De kleine hartverzakking na het horen van de woorden ‘je had die flitser wel gezien, toch?’ kost je telkens weer een paar weken van je leven. De dagen of zelfs weken daarna leef je in onzekerheid: valt er nog fanmail uit Leeuwarden op de deurmat, of niet? Na een paar weken ebben de zorgen wel weg. Onterecht, zo blijkt, want een Nederlandse verkeersboete kan ook pas na twee jaar binnenkomen. Overigens is dit wel uitzonderlijk.

TopGear kreeg een boete in handen die in 2019 gereden is bij een trajectcontrole in Nederland. Je ziet de boete onder aan de pagina. Het boeteproces bij trajectcontroles gaat automatisch, dus je zou verwachten dat de envelop binnen enkele dagen binnen is. Vaak kun je de boete (inclusief foto) nog eerder al zien op de website van het CJIB. Deze boete kwam echter pas binnen in december 2021 – dat is bijna twee jaar later. En wel met het verzoek om de boete vóór het einde van februari te betalen.

Waarom komt de verkeersboete pas twee jaar later binnen?

Als zelfs boetes van trajectcontrole pas twee jaar later binnen kunnen komen, wat hangt ons dan nog boven het hoofd? Het is geen geruststellende gedachte. TopGear zocht contact met het CJIB om te achterhalen waarom een verkeersboete pas na zo lang op de mat ploft. Belangrijk detail trouwens: voor de boete zijn wel de tarieven (en uiteraard de topsnelheden) uit 2019 gehanteerd. Scheelt toch weer een eurootje.

Vanwege privacyredenen kan de woordvoerder van het CJIB niet inhoudelijk ingaan op deze specifieke boete. ‘Aangegeven wordt dat het een overtreding is die is vastgesteld door middel van een trajectcontrole, hierdoor ga ik ervan uit dat de oorspronkelijke beschikking op tijd is verstuurd. Dat is namelijk een geautomatiseerd proces. Wat de reden is dat deze sanctie betrokkene pas veel later heeft bereikt, kan ik niet aangeven.’

Boetes kúnnen later binnenkomen

Wel kunnen er redenen zijn waarom een boete achterstand oploopt, aldus de woordvoerder. ‘In zijn algemeenheid kan ik wel aangeven dat de inning van een boete vanwege diverse redenen in een wachtstand terecht kan komen (bijvoorbeeld corona). Ook kan het zijn dat de boete betrokkene in eerste instantie niet heeft bereikt (verhuizing), er een beroep speelde (bij huurauto’s) et cetera.’

Snelheidsboetes in 2022 in Nederland: dit zijn de bedragen

Dit kosten de verkeersboetes in 2022 in Nederland

Ook in 2022 gaat de hardrijbelasting omhoog

Het CJIB denkt dat de boete dus al eerder is verstuurd, maar niet is aangekomen. ‘Er zijn oorzaken te bedenken waardoor een beschikking betrokkene pas later heeft kunnen bereiken. Dat er zoveel tijd zit tussen vaststelling van de overtreding en verzending van de eerste beschikking als in onderhavige casus, is zo goed als uitgesloten. Daar zal dus een reden voor zijn geweest.’

Hoelang duurt het voordat een verkeersboete binnenkomt?

Het Openbaar Ministerie meldt dat boetes van lichte verkeersovertredingen meestal binnen vier maanden verstuurd worden. Bij gehuurde voertuigen kan het acht maanden duren. Ook hier wordt aangegeven dat het bij een verhuizing langer kan duren, omdat er dan nieuwe adresgegevens achterhaald moeten worden. Is er geen goede reden waarom de boete royaal te laat is, dan heb je een goede kans dat je de boete kunt aanvechten. Er zijn genoeg partijen die je hierbij willen helpen.

Kunnen verkeersboetes verjaren?

Op de website van Rijksoverheid staat een overzicht met verjaringstermijnen. Daarin staat dat de verjaringstermijn voor overtredingen (en dus verkeersboetes) drie jaar is. Was deze boete dus nog wat later aangekomen, dan was hij al vervallen. Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat dat verkeersboetes die hoger zijn dan 340 euro pas na vijf jaar vervallen.

De verkeersboete die na twee jaar binnenkwam

Foto: TopGear Nederland [ingezonden]
Advertentie

Reacties

 • Guido Gilissen heeft op 1 april 2022 geschreven:

  Hier bij ons (in België) moet de kennisgeving van de overtreding binnen een “redelijke” termijn naar de betrokkene gestuurd worden. Voor gewone overtredingen is die “redelijke” termijn vrij kort (+/- 3 maanden) omdat je als burger ook moet kunnen controleren of die overtreding wel door jou zelf werd begaan. De wettelijke verjaringstermijn voor “gewone” verkeersovertredingen bedraagt 2 jaar, te rekenen vanaf de datum van vaststelling. Bij betwisting voor de rechtbank is het zaak de onredelijkheid van de verstreken termijn aan te tonen en als je de rechter in een goede dag treft, kan dat wel eens goed aflopen …

  Reageer
 • J heeft op 25 januari 2022 geschreven:

  Indien je een parkeerboete krijgt na 3 jaar op de mat is het inderdaad geen boete maar een belastingmaatregel/naheffing. Geen bezwaar mogelijk. Dus gemeente Veenendaal doet dit ook.

  Reageer
 • Jack heeft op 23 januari 2022 geschreven:

  Het kan ook zijn als je zelf in de schuldsanering zit. Dan wordt de boete soms achtergehouden en pas gestuurd als je eruit bent.

  Reageer
 • Haceedee heeft op 22 januari 2022 geschreven:

  Dat is geen boete maar een naheffing.. financieel hetzelfde , maar juridisch totaal anders.

  Reageer
 • Rene heeft op 22 januari 2022 geschreven:

  Ik heb een keer een parkeerboete gekregen 1,5 jaar na de overtreding, die heb ik aangevochten alleen om de lange termijn. Dat argument was (toen) voldoende voor kwijtschelding.

  Reageer
 • Rudy heeft op 22 januari 2022 geschreven:

  Wiskunde is altijd lastig maar van april 2019 tot december 2021 is 2 jaar en 8 maanden. Bijna de verjaringstermijn dus, zuur.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie