Als we moesten gokken, zouden we zeggen dat de online interesse voor de zoekterm ‘boete verkeersbord stelen’ in de weekenden toeneemt. En met name in studentensteden als Leiden of plaatsen waar de concentratie zuipketen hoog is. Maar wat blijkt? Wanddecoraties onwettig meenemen is een activiteit voor elke dag, zo laten de statistieken van Google zien.

Helaas heeft de zoekmachine niet genoeg data voor ons om te vertellen waar de interesse in de boetebedragen precies het hoogst is. Maar waar je dit ook leest, we hebben hier het antwoord op de vraag hoe hoog de boete voor het stelen van een verkeersbord in 2023 is. Niet geheel verrassend is ook deze boete dit jaar in prijs gestegen. En dat is als je geluk hebt, want misschien blijft het niet bij een boete.

Hoe hoog is de boete voor het stelen van een verkeersbord?

Dat ligt er heel erg aan of je bijvoorbeeld een ‘bekende van justitie’ bent. En dan bedoelen we niet iemand die vrijwillig op de koffie komt. Als agenten je betrappen met een steeksleuteltje bij een verkeersbord, dan word je in principe aangehouden voor diefstal. Het Openbaar Ministerie buigt zich dan over je zaak.

Heb je al meer op je kerfstok, dan heb je grotere problemen dan een boete, zo meldt een woordvoerder van de politie aan TopGear Nederland. De gevangenisstraf voor diefstal is in dit geval maximaal vier jaar. Dat is nogal een flink offer om te brengen voor de versiering van je studentenkamer. Als je veroordeeld wordt, dan krijg je tegelijk ook een strafblad.

Er is een andere optie

Als de agenten een goede bui hebben, dan kun je geluk hebben. Het stelen van een verkeersbord kunnen ze dan ook kwalificeren als ‘baldadigheid plegen op openbare weg’. In dat geval bedraagt in 2023 de boete voor het stelen van een verkeersbord 250 euro, met nog eens 9 euro administratiekosten. Dit staat in de Boetebase van het Openbaar Ministerie.

Wat kost een verkeersbord?

Volgens De Gelderlander kost het gemeentes zo’n 350 euro om zo’n bord te vervangen, inclusief zaken als het arbeidsloon. Als je écht een verkeersbord wilt, dan kun je zelf er eentje bestellen op het internet. Voor een paar tientjes heb je een exemplaar van metaal. Die lijkt misschien niet helemaal op een echte, maar dan kun je bijvoorbeeld wel je eigen plaatsnaam kiezen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear