Afleiding achter het stuur zorgt jaarlijks voor tientallen doden en honderden gewonden. Daarom is de boete voor het vasthouden van een telefoon bijvoorbeeld zo hoog; 240 euro voor automobilisten en 95 euro voor fietsers. Plus de fooi voor de afdeling Administratie. In Liemers, een streek in Gelderland, gaat de politie nog strenger optreden tegen afleiding achter het stuur. Zo kan een boterham eten achter het stuur je duur komen te staan – en dan hebben we het niet alleen over de koolhydraten die aan de heupen blijven hangen.

Het is natuurlijk een knap potje beeldspreken, maar de politie in Liemers wil vooral aangeven dat je je koppie in het verkeer erbij moet houden. Over de boterham achter het stuur zegt de politiechef tegen De Gelderlander: ‘Als dat betekent dat je het overige verkeer in gevaar brengt, kun je daar zeker voor beboet worden.’ Andere voorbeelden zijn iets pakken uit het dashboardkastje of bezig zijn met de kinderen op de achterbank. Voor je kijken en doorrijden, zeg maar.

Een boete voor boterham achter stuur is niets nieuws

Er is dus geen wijziging in de wet of iets dergelijks. Je kon altijd al een boete krijgen als je bezig was met andere dingen achter het stuur. Het grote verschil is nu dus dat de politie – in ieder geval in Gelderland – strenger gaat handhaven en minder zaken door de vingers ziet. ‘Daarom gaan we daar scherper op letten en zullen agenten niet twijfelen om een boete uit te schrijven als daarmee het overige verkeer in gevaar wordt gebracht’, aldus de politiechef.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear