Een motorfiets heeft een groot voordeel ten opzichte van een auto. Wacht, streep dat door: motorfietsen hebben veel voordelen ten opzichte van een auto. Ze zijn sneller, lichter en klinken bijna altijd wel goed. Een ander handig voordeel: er zit geen kentekenplaat op de voorzijde van de motorfiets. Dus je kan van voren geflitst worden, maar je krijgt dan geen boete. Ook met de nieuwe flexflitsers kun je niet geflitst worden. Maar wil dat zeggen dat ze geen boetes krijgen?

Nou, voor het flitsen aan de voorkant sowieso niet, uiteraard. Maar hoe zit het dan met de rest van de snelheidsovertredingen? Het Nederlandse Nieuwsmotor.nl deed navraag bij het CJIB en wat blijkt: bestuurders van motorfietsen begaan overtredingen, maar het aandeel van de totale boetes is erg laag. Minder dan 1 procent van alle boetes voor overtredingen die in 2024 zijn uitgeschreven, waren voor motorfietsen.

Hoeveel boetes werden uitgeschreven voor motorrijders?

In totaal schreef het CJIB precies 64.559 boetes uit voor bestuurders van een motorfietsen. Verreweg de meeste boetes – 60.297 – daarvan zijn opgelegd door een beschikking. Dat betekent dat je bent geflitst en een boete hebt ontvangen. De overige 3.632 overtredingen werden afgehandeld door het Openbaar Ministerie. Dat waren de wat ernstigere overtredingen. Het gaat niet alleen om snelheidsovertredingen, maar ook om fout parkeren, door rood rijden en alles uit de categorie ‘overig’.

Nu zijn snelheidsbekeuringen uiteraard wel het meest populair bij motorrijders, er werden er 41.036 boetes gescoord. Slechts 1.734 bekeuringen gingen om ernstige snelheidsovertredingen die door de officier van justitie behandeld moest worden. De meeste overtredingen betreft kleine overtredingen van 4 tot 14 km/u te hard: 33.237 stuks. Slechts 328 motorrijders reden 50 km/u of harder en één persoon ging harder dan 80 km/u.

Hoe verhouden deze zich met cijfers van motorfietsen?

Dus ja, dan is het nu de vraag: is dit veel? In principe valt het in het niet als je het vergelijkt met auto’s. Maar ja, er zijn natuurlijk ook veel meer auto’s dan motorfietsen, toch? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland 703.000 motorfietsen geregistreerd in 2024. Dat is een flink aantal. In Nederland zijn er bijna 9,1 miljoen auto’s, volgens hetzelfde CBS.

Lees ook: Motoragent werkt scootertuig tegen de grond

Er is wel een verschil in gebruik, natuurlijk. Een motor heb je vaak erbij voor de hobby. Maar weinigen maken dagelijks gebruik van een motorfiets. Volgens de SWOV ‘kan het aandeel van de motor in het aantal reizigerskilometers geschat worden op maximaal anderhalf procent.’ In dat kader scoren motorrijders relatief minder vaak boetes.

Met dank aan Michael voor de tip! Ook wat leuks gezien op het internet? Stuur dan je tip naar redactie@topgear.nl!

9 reacties op “Motorfietsen zijn lastig te flitsen, maar krijgen ze ook boetes?”

  1. @jan. De meeste motorrijders sterven doordat er een automobilist of vrachtwagen chauffeur niet goed kijkt.

    Doof wordt je ook niet van de uitlaat. Tenzij je je oor er tegenaan houdt. Boven de 80 km/h neemt het windgeruis het over de uitlaat.

  2. Veel motorrijders sterven door een verkeersongeluk en als ze het overleven worden ze doof van het motorlawaai. Onbegrijpelijk dat niet meer motorrijders een elektrische of een andere stillere motor nemen.

  3. Zelf rijd ik het hele jaar motor, niet alleen verkeerstechnisch, maar zeker ook financieel beter. Maar helaas moet ik ook zeggen dat er op het punt van parkeren heel veel verbeterd kan./moet worden. Overal wordt ik aangesproken of ik niet ergens anders kan gaan staan. Ook door verkeersregelaars. Maar ja, die rijden voor een groot deel op een scooter. Ik hoef echt niet het centrum van Den Haag in te gaan zonder een kortzichtig gesprek.

  4. @Harro
    @Henk
    Sorry, ik was een klein beetje sarcastisch😂🤣🤪 in veel gevallen is de ouderwetse trapfiets nog sneller dan het openbaar vervoer.

    @Vincent
    Ik rijd ook beide en ja, soms krijg ik ook post. Doch blijf ik altijd (zo veel als mogelijk) de veiligheid in het oog houden. Openbaar vervoer is natuurlijk nog slechter dan de fiets, dat weten we inmiddels allemaal.

  5. Ik rijd zelf motor. Dit omdat een file dan niet meer een file is. Ik kan er prima tussendoor. Met een normaal rijgedrag word ik beloond met een laag verbruik. De MRB is laag en de verzekering is ook te doen. En ja ik ben wel eens op de gevoelige plaat van het CJIB gezet door te snel rijden. Het OV in NL is niet betrouwbaar. Je kan er niet van op aan. Dus eigen vervoer is altijd beter. Met de motor ook geen last van parkeerproblemen op mijn werk. Dus het bied mij genoeg voordelen. Alleen wanneer het echt onveilig wordt, dus zeg maar pekel en ijs, dan pak ik de auto.

  6. Openbaar vervoer is sjit in Nederland.
    Veel te duur en veel te lange reistijd in vergelijking met de auto. Naar mijn werk moet ik eerst 15 minuten met de auto of 30 minuten met de fiets. We hebben 5 stations notabene. Daarna 9 minuten met de trein. Dan wachten, in de regen, een overvolle klamme bus in die er ook weer 25 minuten over doet. ’s Avonds weer hetzelfde ritueel. Dan heb je ook nog dat de trein niet rijdt of aansluit met de bus. Nee, geef mij maar de auto en met goed weer de fiets.
    Waar zouden we zijn zonder de trein? Nou, op de juiste tijd op de juiste plaats.

  7. @jelle,
    Vind je ze gooien er steeds meer treinen en bussen uit na een bepaalde tijd komen er weinig tot geen bussen/treinen meer
    En betaalbaar je kan als je iedere dag met het o.v. moet best een grote auto er op na houden,
    Dan zeker in de kleinere dorpen ieder uur een bus en op zondag om de 2 uur.
    Ik durf er wel me handen voor in het vuur te steken dat een motor als dagelijks vervoer veel goedkoper is dan het o.v.

  8. “één persoon ging harder dan 80 km/u.”

    Waarschijnlijk 1 persoon geflitst. Was dit binnen de bebouwde kom, op een provinciale weg of op de snelweg (bomvol of geheel leeg)?

    Maar goed, in de basis zijn alle verkeersdeelnemers knettergek om vandaag de dag nog vrijwillig mee te willen draaien in het huidige verkeer.

    Gelukkig is het openbaar vervoer en perfect alternatief in kosten, beschikbaarheid en bereikbaarheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear