‘Even door Luxemburg rijden’ is een veel voorkomend onderdeel van autovakanties. Het is algemeen bekend dat de brandstofkosten in Luxemburg een stuk lager zijn dan in omliggende landen. Het land hoeft blijkbaar ons geld niet en gaat nu actie ondernemen tegen brandstoftoerisme. Ze willen de uitvoer van brandstoffen uit Luxemburg verminderen en daarmee ook de CO2-uitstoot, zo meldt het AD. Daarom wordt de brandstof in Luxemburg nu een paar cent duurder.

Volgens de regering van Luxemburg kunnen zij hun klimaatdoelen alleen halen als het tanktoerisme minder wordt. ‘De prijzen van diesel en benzine liggen in Luxemburg duidelijk lager dan in de buurlanden’, zegt een woordvoerder. ‘Het is essentieel dat die kloof geleidelijk kleiner wordt, als we de uitvoer van brandstoffen willen verminderen.’ Om die kloof kleiner te krijgen, moesten ze natuurlijk de brandstof in Luxemburg duurder maken.

Benzine wordt 1 tot 3 cent duurder per liter en diesel 3 tot 5 cent, dus de prijsverhoging valt nog mee. Waarmee tanken in Luxemburg een stuk goedkoper blijft dan tanken in Nederland. De verhoging gaat tussen februari en april volgend jaar in. Wat de impact hiervan wordt op het land, is nog even afwachten. De uitvoer van brandstoffen in Luxemburg zorgt voor zo’n 80 procent van de brandstofverkoop in het land. Luxemburg telt 234 tankstations, waarvan 60 procent aan de landgrenzen ligt.

Foto: Unsplash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)