Tijdens de Autoshow van Detroit presenteert Cadillac een nieuw SUV concept, genaamd Provoq. Wanneer we aan SUV’s denken gaan de gedachten al snel naar de bekende brandstof zuipende P.C. Hooft-tractoren. Maar dat is deze SUV geenszins!
 
De Provoq van Cadillac gebruikt geen benzine maar rijdt op waterstof en stoot dus alleen water uit. Het mooie van deze conceptcar is dat de prestaties van de auto er niet onder lijden. Hij haalt namelijk 160 km/u en zit met 8,5 seconden op 100 kilometer per uur. Harder mogen (en kunnen) we hier vaak toch niet…
 
De vierwielaangedreven Provoq maakt gebruik van drie elektromotoren – één op de vooras, die 94 pk levert, en één 54 pk leverend exemplaar voor elk achterwiel afzonderlijk. Met een volle tank rijdt de Cadillac 483 kilometer, waarvan 32 kilometer op de elektromotor. Een zeer respectabele actieradius. Het Amerikaanse bedrijf speelt hierbij in op de behoefte van de markt zonder hierbij het milieu nog meer te belasten.
 
Het interieur laat niets te wensen over: luxe bekleding met blauwe wijzers die het schone karakter van de SUV moeten symboliseren. Het zonnepaneel op het dak voorziet de elektronica aan boord van de nodige stroom al is een straaltje zonlicht hierbij handig.
 
De Provoq staat trouwens op hetzelfde platform als de net aangekondigde (of beter: uitgelekte) Saab 9-4X en rolt waarschijnlijk straks uit dezelfde fabriek. Alleen de Saab op biopower en deze op stroom.
 

Reacties

Meer van TopGear