Al Capone, dat is toch een fictief karakter? Nee, dat is Tony Montana. Ze stonden wel beiden bekend onder de naam ‘Scarface’. Meneer Capone was wel degelijk een mens van vlees en bloed, en veroorzaakte stampij in de jaren twintig en dertig. En omdat de illegale handel van alcohol niet volledig zonder risico’s was, reed hij rond in deze gepantserde Cadillac. Het is zelfs een van de allereerste gepantserde auto’s ooit.

Lang kon Al Capone niet genieten van zijn Cadillac uit 1928, want in 1931 moest de gangster de bak in voor belastingonderduiking. Deze gepantserde Cadillac stond blijkbaar ver weggestopt in een garage en werd door de Belastingdienst over het hoofd gezien bij de inbeslagname. In 1933 werd de auto uit naam van Al Capone verkocht aan een familie die de auto wilde inzetten als rollende tentoonstelling. Uiteindelijk verdween de auto in een museum tot de jaren zestig.

In de jaren daarna ging de auto van de ene verzameling naar de andere. Uiteindelijk staat er na al die jaren pas 1.111 mijlen op de teller van de Cadillac Town Sedan (al weet je na 90 naar nooit helemaal wat daarvan waar is. Bovendien maakt het geen snars uit). De ruiten zijn van 2,5 centimeter dik glas en de achterste ruit kan precies ver genoeg naar beneden om met een Thompson naar buiten te schieten – iets wat niet standaard was op dit type auto.

De deuren zijn van dik staal en in het handschoenenkastje zit een verstopte politieradio. Ook liet Al Capone politie-sirenes en zwaailichten installeren. De kleur is ook identiek aan de politieauto’s van die tijd. De V8 is opgepept om, ondanks het extra gewicht, een topsnelheid van ruim 177 km/u te kunnen halen. De prijs voor al dit moois is dan ook 1 miljoen dollar. Hij staat bij Celebrity Cars in Las Vegas.

Advertentie

Reacties

  • Ronald heeft op 1 februari 2020 geschreven:

    In 1930 had Capone ook nog de V16 Cadillac.
    Die staat bij mij thuis……..1:24.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie