Ons brein explodeert met foute grappen. Misschien iets met Duitse helm? Ongelukjes? Want het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag een nieuwe campagne gelanceerd, maar ze zijn waarschijnlijk even vergeten Google te gebruiken voordat ze akkoord gaven. Want met de nieuwe slogan ‘Zet ‘m op!’ moet het gebruik van de fietshelm aangemoedigd worden. Helaas werd dezelfde slogan in de jaren ’90 ook gebruikt voor iets anders.

Met de slagzin ‘zet ‘m op’ werd eerder aangemoedigd dat je niet zomaar zonder regenjas ging buitenspelen, als je begrijpt wat we bedoelen. In beide gevallen moet je iets over je kopje trekken om narigheid te voorkomen, dus er is wel wat raakvlak te bekennen. Dit was toen een van de eerste campagnes in België voor voorbehoedsmiddelen. Met exact dezelfde slogan wil de Nederlandse overheid nu dus dat je een fietshelm opzet. Ook een mooie vorm van anticonceptie, trouwens.

Wederom een suffe campagne

De ongelukkige overlap met de Belgische campagne is eigenlijk niet eens het ergste. De fietshelm kampt met een gigantisch imagoprobleem en deze suffe campagne maakt het alleen maar erger. Iedereen is het ermee eens dat een helm veiliger is, maar mensen vinden het simpelweg niet cool óf het haar gaat in de war. Aan het laatste kan de overheid weinig doen, maar aan het eerste misschien wel. En dat gaat echt niet lukken met afgezaagde posters van mensen die helmen opzetten.

Laten we duidelijk zijn: we zijn groot voorstander van de fietshelm, vooral bij anderen. Vroeger snapte de overheid nog hoe je campagnes moest maken. Toen werd er nog iemand met een kater wakker in een bed met een schaap. En hoewel de BOB-campagne oorspronkelijk niet van de overheid is, is het wel een voorbeeld van hoe het wel moet. We durven ook niet op te zoeken hoeveel er betaald is voor deze bij voorbaat onsuccesvolle campagne.

Vraag SIRE om hulp als het moet

Een campagne moet meer zijn dan alleen maar een aanzet tot ‘zet je helm op’. Het moet grappig zijn of je aan het denken zetten. De slogan moet blijven hangen of in ieder geval cool zijn om te herhalen. Laat het om zijn minst rijmen. De spotjes van SIRE waren hier heer en meester in. Denk maar aan ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dat zeggen mensen meer dan dertig jaar later nog. Net als ‘wie is die man die elke woensdag het vlees snijdt’.

Niemand zegt over tien jaar nog ‘zet ‘m op’ tegen een vriend, familielid of collega als ze met de fietssleutel naar buiten lopen. We schudden er even eentje uit de mouw: ‘Fiets je voor het leven, of voor lul?’. Misschien slaat deze niet helemaal aan bij de seniorendoelgroep, maar die is er over dertig jaar toch niet om de slogan te herhalen. We gaven eerder al wat suggesties om de suffe MONO-campagne te verbeteren.

14 reacties op “Oeps: overheid lanceert nieuwe campagne, maar had eventjes moeten googelen”

  1. Uit de tijd dat een telefoonnummer nog uit 9 cijfers kon bestaan. Op 10 oktober 1995, afgerond dus 30 (!) jaar geleden zijn we over gegaan naar 10 cijferige telefoonnummers. Dus minstens 30 jaar oud deze poster.
    Beetje non-nieuws dus.

  2. Rare vergelijking. Bovendien is die andere campagne al 2 miljoen jaar oud of zo. Verder is bekend uit onderzoek dat het ‘cool’ proberen te maken van producten (helmen, veiligheidsbrillen, etc.) die letsel moeten voorkomen, niet werkt. En tot slot is de BOB-campagne die hier genoemd wordt als goed voorbeeld, door precies hetzelfde communicatiebureau ontwikkeld als ‘Zet ’m op’. Kortom, op allerlei vlakken een beetje wonderlijk en tendentieus artikel hierboven als je het mij vraagt…

  3. We kennen dat van de regering.
    Eerst vrijwillig promoten en straks verplichten.
    Fietsen is juist zo lekker om uit te waaien en je vrij te voelen.
    We zijn niet voir niets get vijligste land ter wereld voir onze fietsers.
    Die helm is niet nodig alleen als je voor de sport juist heel hard moet fietsen masr dan kiezen de meeste zelf al voor een helm en tijdens de gewone fietstocht voor boodschappen of recreatie laten ze die niet voir niets juist weer thuis.
    Laten we geen valse veiligheid gaan kweken dat leidt alleen tot meer risicovol gedrag op de weg wat dan juist weer meer ongelukken met zich mee brengt.
    Waar gaat dit anders straks eindigen, bij een motorpak?
    Ik heb een fiers naast mijn auto juist voor het gemak en vrije gevoel, als er een helm bij komt dan zou ik overstappen naar een scooter of brommer moet immers toch al een helm op m’n kop dan maar echt gemak.
    Plus minder fietsen gaat ook ten kooste van de volksgezondheid en millieu

  4. Er liggen vast nog wel wat oude slogans op de planken van reclamebureaus:
    Die helm past ons allemaal
    Helm, Wie is er niet groot mee geworden?
    Stom he, Ik vind ‘m gewoon lekker (zitten)
    Heerlijk, helder, helmen

  5. Ik dacht eigenlijk dat het om die onderregel ging. Er staat ‘Kom veilig’. En dan staat er nog ’thuis’ achter in een wit blok, waardoor je dat helemaal niet koppelt.

  6. Ging wel goed stuk om dit artikel. In principe ben ik voorstander van een helm-verplichting voor alle fietsen met ondersteuning, zet daar dan ook meteen een kenteken op zoals ze doen in Duitsland.

    “Laten we duidelijk zijn: we zijn groot voorstander van de fietshelm, vooral bij anderen.”
    Daar ben ik het 100% mee eens

  7. Ze hadden beter een helmplicht kunnen instellen voor alle fietsen (e-bike, fat-bike e.d.) met een ondersteuning. En dan enkele jaren later gevolgd voor alle fietsen. Nu zie je kleine kinderen met een fietshelm en ja de ouders zonder helm, alsof ze zelf niet beschermd hoeven zijn.

  8. Ik maak zelf wel uitof ik een helm draag of niet, laat ze eens wat doen aan de beschermde status van deze zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers waar voor geen verkeers regels gelden

  9. Je bent een relm, als je fietst zonder helm.

    Daar zal wel over worden gepraat.

    Of nog beter: je bent een rund, als je zonder helm fietst.

  10. Ik ben dol op de humor en vindingrijkheid van de heren en (wellicht) dames van Topgear. Niet alleen gelul over decibels en cilinderinhoud, maar een breed verhaal over alles dat over asfalt en stoeptegeltjes scheurt. Mooi!

  11. Wat een flauwekul. Ik zeg ook weleens ‘zet ‘m op’. Dit heeft toch niets met elkaar te maken. En daarnaast was de andere campagne ook nog eens 30 jaar geleden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *