Het klinkt als Man Bijt Hond: Canadees bouwt raketauto. Maar toen Ryan McQueen voor het eerst een jetcar zag in 2004 werd hij meteen verliefd. Hij wist direct dat hij er een moest hebben. McQueen was zelfs zo onder de indruk dat hij besloot zijn eigen raketauto te maken. Het resultaat draagt de naam Insanity en we snappen op zich wel waarom de auto die naam heeft gekregen.

Het knutselwerkje heeft twee Rolls-Royce straalmotoren onder de kap, die ervoor zorgen dat het ding een topsnelheid moet halen van 650 km/u. Dit zorgt er wel voor dat de Insanity niet bepaald zuinig loopt, binnen twee minuten gaat er namelijk 400 liter brandstof doorheen. Een roadtripje naar de Verenigde Staten is dus een duur grapje. En niet zo leuk voor achterliggend verkeer.

Onhandige Canadees bouwt raketauto

Het bijzondere aan dit verhaal is dat McQueen geen technische achtergrond heeft, wel heel veel doorzettingsvermogen. Hij heeft vrijwel alles via Google en YouTube opgezocht. Hoe je bijvoorbeeld moet lassen, hoe je metaalbewerking netjes afwerkt en ga zo maar door. Zelfs de Enzo-achtige body maakte hij zelf. In totaal heeft het project – dat in 2004 het levenslicht zag – Ryan 90.000 Canadese dollars gekost, wat ongeveer 62.000 euro is.

Na 12 jaar klussen in zijn garage in Sherwood Park is het moment dan bijna daar om de auto te testen, maar eerst zal er nog een grondige inspectie gedaan moeten worden. De sleutel omdraaien is er nog even niet bij. Hopelijk heeft Steve Ryan McQueen nog genoeg geld over om 400 liter vliegtuigbrandstof aan te schaffen.

Foto’s: Ryan McQueen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)