Een caravan heb je over het algemeen thuis niets aan. Behalve als je misschien thuis bonje hebt. Daar verandert deze caravan van Colorado Teardrops iets aan. Er zit een 75-kWh batterij in zodat je hem thuis kunt gebruiken als opslag voor energie uit je zonnepanelen. Ga je ermee op reis, dan zorgt de caravan met batterij ervoor dat de actieradius van je EV niet afneemt door de aanhanger.

Deze caravan, of camper trailer zoals de Colorado Teardrops hem noemt, krijgt de naam ‘The Boulder’. Het batterijpakket van de aanhangwagen is qua capaciteit vergelijkbaar met dat van een Tesla Model 3 Performance. Ondanks de batterij weegt de caravan 998 kilo. Dat valt best mee, want vergelijkbare modellen van hetzelfde bedrijf wegen ongeveer 300 kilo minder.

Alleen opladen wanneer je stilstaat, voorlopig

Helaas kun je voorlopig nog niet met de aanhanger opladen tijdens het rijden. Colorado Teardrops wil dit graag implementeren, maar autofabrikanten liggen nu nog dwars. Zodra ook zij overstag zijn, kan je tijdens het rijden aan de kabel. Daarnaast hoef je deze aanhangwagen niet negentig procent van het jaar te stallen.

Extra energieopslag aan huis

Colorado Teardrops belooft dat je met de volle batterij, drie dagen aan energie hebt om een normaal huis te voorzien. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kun je energie (of een deel daarvan) opslaan in The Boulder. Colorado Teardrops stelt zelfs voor om te letten op de energieprijzen. Wanneer die laag zijn, koop je in en sla je de energie op. Als de energie duur is, pak je die uit de caravan.

De caravan kost geen actieradius

Het trekken van een caravan van 1.000 kilo kost natuurlijk actieradius. Volgens de fabrikant van de caravan zit er genoeg energie in de batterij om de verloren actieradius te compenseren. Je kunt dus qua bereik ongestraft met je EV op vakantie. Let wel: net als bij brandstofauto’s nemen het verbruik én de kosten per kilometer toe.

Wanneer je de caravan uitklapt, vind je een keukentje, 110 volt stopcontacten en slaapplaatsen voor vier personen. Ziet er wel vrij knus uit voor met z’n vieren, maar hé; het blijft kamperen. In totaal is The Boulder bijna vijf meter lang en ongeveer anderhalve meter breed. De buitenkant is gemaakt van aluminium van ‘vliegtuigkwaliteit’ en aan de binnenkant zit hardhout. Er zijn nog extra opties, zoals een (buiten)douche en airconditioning.

De prijs van The Boulder

De caravan met batterij kost 67.000 dollar, omgerekend zo’n 62.000 euro. Veel geld voor een verder niet heel dik uitgeruste caravan, maar vergeet niet dat je hem thuis ook kunt gebruiken als enorme powerbank. Een Powerwall van Tesla is trouwens iets goedkoper, als je 75 kWh wilt. Je kunt The Boulder nu bestellen bij Colorado Teardrops, al zijn er nog geen plannen bekend voor Nederland.

In de tussentijd werkt het bedrijf aan nog meer rijdende powerbanks. Een versie genaamd The Golden moet ruim vijf meter lang worden en een batterij van 125 kWh hebben. Daarnaast moet een nog grotere caravan komen genaamd The Denver. Dat concept is ruim acht meter lang een heeft een pakket van 200-kWh bij zich. Klinkt veelbelovend.

Reacties

  • Ali heeft op 17 februari 2023 geschreven:

    Helaas mag een kampeerauto of caravan maar max 3 dagen voor je deur geparkeerd staan (en een auto een aantal jaar) dus als accu voor je thuis is het niet je dat

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear