Over een slechte start van de week gesproken. Carlos Ghosn, opperbaas van Nissan Motor Group is vandaag door de Japanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag en fraude. Hij was even daarvoor al door het bedrijf uit zijn functie gezet.

De Braziliaanse CEO, die eveneens topman is bij Renault, zou zich jarenlang niet aan de fiscale regels hebben gehouden door onder meer delen van zijn salaris achter te houden voor de fiscus. Ook zou hij misbruik hebben gemaakt van bedrijfsmiddelen en -privileges.

Grote fraude

De fraude is aan het licht gekomen door het rapport van een klokkenluider waarin stond dat Ghosn ‘jarenlang verschillende rapporten zou hebben vervalst’. Hij heeft ook gesjoemeld met zijn belastingaangifte door stelselmatig een te laag salaris op te geven bij de fiscus.

Eveneens heeft hij persoonlijk gebruik en misbruik gemaakt van bedrijfsbezit. En hij blijkt niet de enige. Greg Kelly, directeur van Nissan, zou ook hebben gesjoemeld. Er is mogelijk zo’n 5 miljard Yen (49 miljoen euro) met de zaak gemoeid.

‘Het onderzoek toonde aan dat zowel Ghosn als Kelly jarenlang salarissen opgaven die lager waren dan ze werkelijk ontvingen’, meldt Nissan in een verklaring. ‘Daarbij, met betrekking tot Ghosn, zijn er talloze significante misstanden ontdekt, zoals persoonlijk gebruik van bedrijfsmiddelen.’

Don auto

De 64-jarige Ghosn wordt gezien als een van de meest invloedrijke topmannen uit de auto-industrie en was tegelijkertijd bestuursvoorzitter van Nissan, Mitsubishi en Renault. Ook was hij topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie.
Bron: USA Today

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie