Belangrijk nieuws voor alle aanstormende automobilisten. Vanaf 29 oktober gaat er nieuwe regelgeving van start bij het CBR. Wordt jouw rijexamen na die datum afgebroken wegens verkeersgevaarlijk gedrag, dan mag je het pas na zes weken weer opnieuw proberen. De wachttijd van het herexamen wordt verhoogd, zodat je – volgens het CBR – genoeg tijd hebt om je rijvaardigheid op te krikken.

Examenkandidaten rijden vaak gevaarlijk

Het CBR ziet dat een heleboel examenkandidaten tijdens hun opleiding nog niet genoeg kennis hebben opgedaan. Vooral de basis om veilig deel te nemen aan het verkeer ontbreekt nog bij veel rijexamenkandidaten.

Sinds begin dit jaar hebben de examinatoren van het CBR in totaal 1.679 autopraktijkexamens afgebroken, meldt het CBR. Dat zijn er gemiddeld meer dan acht per werkdag. De reden? De examenkandidaat vormde een gevaar zichzelf, de inzittenden en/of de andere deelnemers aan het verkeer. En dat moet niet kunnen, vindt het CBR terecht.

Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft zo’n gevaar op de weg nog minimaal zes weken nodig om alle fouten af te leren. Door de wachttijd van het herexamen te verhogen, wil het CBR niet alleen de verkeersveiligheid verbeteren, maar ook steun bieden aan rijscholen.

‘In deze tijd waarin wij structureel overwerken en continu aan het werven zijn om nieuwe collega’s aan te trekken, vinden wij het best wel zonde dat er ook examenkandidaten zijn die nauwelijks de auto kunnen bedienen’, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR tegen BNR Nieuwsradio. ‘Die weten niet eens hoe ze van de eerste naar de tweede versnelling gaan en kunnen niet eens veilig de parkeerplaats af rijden.’

Nieuwe maatregel ondersteunt rijscholen

Blijkbaar komt het nog weleens voor dat kandidaten (en/of papa’s en mama’s daarvan) nogal imponerend overkomen als ze de examinator proberen wijs te maken dat zij (of hun nageslacht) klaar zijn om het rijexamen af te leggen. De examinator durft dan geen ‘nee’ te verkopen.

Daarnaast heeft de langere wachttijd van het herexamen het voordeel dat de beschikbare examencapaciteit niet onnodig wordt gebruikt door kandidaten die er eigenlijk nog niet klaar voor zijn, zegt het CBR. Het bureau geeft toe dat het slagingspercentage voor het rijexamen in de afgelopen jaren iets is gestegen, maar vindt het slagingspercentage van 50 procent nog steeds aan de lage kant.

Wachttijd van het herexamen verhogen biedt oplossing

De nieuwe standaard van zes weken tussen het faalmoment en de herkansing van het rijexamen, moet volgens het CBR de oplossing gaan bieden. Kandidaten die gezakt zijn om een andere reden dan verkeersgevaarlijk gedrag, behouden trouwens wel gewoon het recht om na twee weken opnieuw herexamen te doen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie