Dit is de eerste column die ik schrijf tijdens de lockdown die hier in het Verenigd Koninkrijk geldt – en hopelijk ook meteen de laatste. Er is niet veel voor nodig om mensen die houden van auto’s en autorijden te doen beseffen hoeveel plezier ze daaruit halen. We zijn nu twee weken onderweg in deze toestand, en het is lastig niet chagrijnig te worden van het vooruitzicht dat het allemaal nog wel even kan gaan duren. [In tegenstelling tot in Nederland mag je je in het VK tijdens de lockdown niet zonder geldige reden op straat begeven, en dus ook niet even een rondje rijden – red.]

Dus, hoe ga je in deze situatie je overschot aan vrije tijd besteden? Eerst, als je er de ruimte voor hebt, stel je wat orde op zaken. Daar hoef je heus geen twee rechterhandjes voor te hebben – elk excuus om tijd door te brengen met je auto is er één. Check de bandenspanning, maak de ruitenwisserbladen schoon, poets de binnenkanten van je wielen eens grondig. Daar zitten twee voordelen aan: je auto is in topconditie als we straks weer echte-mensendingen mogen gaan doen, en alle tijd die je niet in één ruimte met je gezin doorbrengt, kan je huwelijk redden.

En dan. Lokaliseer al het papieren leesvoer dat met auto’s te maken heeft. Leg het op chronologische volgorde – het oudste eerst – en stort je weer eens op het lezen over auto’s. We zijn allemaal de afgelopen jaren zo verstrikt geraakt in bewegend autobeeld (ja, ik weet het: ik ben onderdeel van het probleem) dat juist nu een geweldige tijd is om met de grote paradox van de autojournalistiek te worden geconfronteerd. Ik vind namelijk dat op de een of andere manier, zelfs in de tijd van haarscherpe 8K-video en eindeloos veel content van hoge kwaliteit, er niets gaat boven de combinatie van geweldige foto’s en geweldige tekst. Raap je collectie bij elkaar en lees een paar van die oude magazines en boeken. Ook dat zal je scheiding op afstand houden.

Neem wat whisky

Vervolgens: de avonduren. Schenk een royale hoeveelheid whisky in en struin nog eens door oude foto’s, serviceboekjes, documenten – al die rommel die je in de loop van de jaren om een of andere reden hebt bewaard. Ik doe dat veel de laatste tijd en het is even zalig als nostalgisch.

Zo vond ik een oude sleutelhanger van een alarmsysteem van Clifford – en opeens waren ze er weer, al die herinneringen. Omdat ik een van die idioten was die een Clifford-alarm met een bewegingssensor had geïnstalleerd, en er ‘Step away from the car’ geroepen werd als iemand te dicht in de buurt kwam. Of als het regende. Of als er een duif overvloog.

Op een dag ontdekte ik dat iemand zo’n beetje elk carrosseriedeel had bekrast met een sleutel, en een anarchieteken in het dak had gegrift. Waarschijnlijk was het een van de buren, die de hopeloze Robocop-imitatie die hem ’s nachts uit zijn slaap hield beu was. Ik kan ze achteraf niet eens ongelijk geven.

En dat alles door een simpel sleutelhangertje. In dit werk zijn we niet dapper (of opgeleid) genoeg om aan de frontlinie te strijden, maar wat wij thuisblijvers nu in ieder geval hebben, is tijd. Tijd om tussen stapels dozen met oude troep te gaan zitten en ons geheugen de vrije loop te laten.

En natuurlijk is er YouTube. Hier heb je een paar goede tips. Kijk eerst eens naar de onboard-beelden van Colin McRae tijdens de eerste etappe van de Rally van Groot-Brittannië van 2001. Beter rijden zul je nauwelijks tegenkomen. Daarna wil je vast méér Colin: pak bijvoorbeeld zijn rit door Molls Gap in een tweede-generatie Escort. Wedden dat je de Nürburgring-ronde van de Ruf Yellowbird al een tijdje niet hebt gezien? Doen – het ziet er nu nog krankzinniger uit dan 30 jaar geleden.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie