Twee miljoen bomen en één miljoen laadpalen. Met onder meer die maatregelen moet Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden. Deze en nog veel meer maatregelen staan beschreven in de zogenoemde ‘Green Deal’, die op woensdag gepresenteerd wordt aan de Europese regeringsleiders door Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Commissaris Frans Timmermans.

De samenstellers van het plan kijken kritisch naar het verkeer in Europa. Rekeningrijden ligt bijvoorbeeld wederom op tafel. Maar dat niet alleen. ‘Zo worden de emissie-eisen voor lichte vrachtwagens en benzine- en dieselwagens aangescherpt. Voor deze personenwagens gaat het om een laatste aanpassing: de volgende generatie auto’s mag überhaupt geen vervuilende stoffen meer uitstoten’, zo meldt de Volkskrant. Ook moet een groot deel van het vrachtverkeer verplaatst worden naar het spoor.

Het aantal laadpalen moet met 1 miljoen groeien en vooral op plaatsen waar de markt een zetje nodig heeft. De laadpalen worden betaald met EU-geld. Ook werkt de EU aan een plan voor het produceren van schone accu’s voor elektrische auto’s. Ook moet de scheepvaart eindelijk gaan betalen voor de CO2-uitstoot en de luchtvaartmaatschappijen zullen een deel van hun gratis CO2-rechten verliezen.

In de aankomende twee jaar wordt de Green Deal uitgewerkt in concrete wetsvoorstellen. Voor Oost-Europese landen wordt er een potje ingericht van 100 miljard euro zodat ook deze lidstaten mee kunnen doen aan de deal.

Reacties

  • Anne van Urk heeft op 11 december 2019 geschreven:

    Het is nog maar de vraag of deze toch wel een heel lange termijn verwachting door Europa en de rest van de wereld, tot het jaar 2050 wordt gehaald?
    De Bijbel spreekt wel over een kortere tijd, tot het jaar 2034. Dus wie heeft er tenslotte gelijk?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)