Als je van auto’s houdt, dan zijn de crashtests van Euro/NCAP nooit leuk om naar te kijken. Van de duurste Porsche tot de goedkoopste Lada, zonder pardon worden ze tegen de muur gezet. En daarom moet ook een nieuwkomer uit China eraan geloven. Met ontnuchterende resultaten…

Het gaat om de Brilliance BS6, wat een redelijk toepasselijke naam is als je bedenkt dat de aanduiding BS in het Engels een afkorting is voor datgene wat er bij koeien – of eigenlijk stieren – uit hun achterste komt. Bull-shit, dus. Met die BS6 belooft het Chinese Brilliance een pretpakket van luxe, stijl en een vriendelijke prijs. Logisch dus dat deze sedan gezien werd als voorbode van een Chinese invasie van auto’s voor de Europese markt.

Maar de traditionele fabrikanten kunnen voorlopig gerust zijn. Gezien het veiligheidsniveau dat Brilliance de BS6 heeft meegegeven, heb je in Bagdad waarschijnlijk een hogere levensverwachting dan in deze auto. Bij een frontale aanrijding heb je in deze auto de pedalen ergens rond je nek zitten, vervolgens kun je er nooit meer uit omdat alle portieren dichtzitten, en waarschijnlijk steken ook de chassisbalken ergens uit de vloer. Tel uit je winst.

Ook een zijdelingse aanrijding doorsta je in deze auto waarschijnlijk niet zonder kleerscheuren. In de crashtest absorbeerde het lichaam van de bestuurder het grootste deel van de klap, met als gevolg redelijk fatale verwondingen. We hebben medelijden met de testpopjes. Toch scoorde de Brilliance nog één ster van de maximaal haalbare vijf sterren. Maar we hebben geen idee waar die ene ster aan te danken is. 

Reacties