Het verbod op cruisecontrol is nu verboden in België. Misschien wist je het niet eens, maar bij bepaalde trajecten was het in België verboden om cruisceontrol te gebruiken. Dit werd aangegeven met bord ‘C48’, daarop stonden de woorden ‘cruise control’ met een grote streep erdoorheen. De reden waarom het bord (en de regel) nu is afgeschaft, is vrij voorspelbaar.

Belgische minister van Mobiliteit vertelt tegen De Standaard: ‘Het is onmogelijk te controleren of de cruisecontrol, ondanks het verbod, nog wordt gebruikt of niet’. Inderdaad, de politiek kan niet controleren of je de snelheidsregelaar aan hebt of niet. Voorheen stonden de C48-borden vaak bij wegwerkzaamheden in België.

Cruisecontrol ook niet meer verboden België door nieuwe techniek

Daarnaast is de regel ingehaald door de tijd. De minister meldt: ‘Bovendien maakt het bord geen onderscheid tussen adaptieve cruisecontrolsystemen en pure snelheidsregelaars. Door de technologische vooruitgang wordt steeds vaker gebruikgemaakt van intelligente (adaptive) cruise controlsystemen. […] Het gebruik van dergelijke systemen verbieden is dan ook contraproductief.’

Vanaf nu is cruisecontrol dus nergens meer verboden in België. Volgens het Belgische Staatsblad was ons buurland het enige land waar zo’n bord gebruikt werd. Vanaf nu mag je dus waar en wanneer je maar wilt de cruisecontrol van je auto aanzetten in België.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)