05. Audi, Volvo en Akrapovič

Audi produceert op dit moment als enige automerk een vijfcilinder. En in een Volvo hoort een vijfcilinder; je ziet waar we heengaan. Als Audi dan al die moeite neemt om die heerlijke vijfcilinders naar Zweden te verschepen, willen we er vol van genieten. Daar hebben we Akrapovič voor.

04. Subaru, Porsche en Toyota

Voor een Subaru WRX STI betaal je in Nederland nu meer dan 90.000 euro. Bi-zar. Allemaal vanwege de uitstoot van die pittig onzuinige viercilinderboxermotor. Een groot onrecht. Tegelijkertijd begaat Porsche een groot onrecht door viercilinders in de 718 Cayman en 718 Boxster te leggen. We lossen het probleem op: de boxermotoren van Porsche leggen we in de Subaru’s. De WRX STI stoot minder uit en daalt in prijs. Porsche krijgt van Subaru zijn ontwikkelingskosten terug en kan weer zescilinders gaan produceren zonder verlies. Iedereen blij. Toyota mag de motor gebruiken voor de GT86.

03. Mazda, Tesla en Ferrari

Op onze verlanglijst staan dingen als wereldvrede, geluk in de liefde, gezondheid, een hele tijd niets en dan de Mazda RX-9. Die gaat niet komen, omdat uitstoot. Daar kan Elon Musk – als liefhebber van bijzondere techniek – een handje helpen met het leveren van elektromotoren en batterijen. En wat komt Ferrari doen? De V8-turbomotoren van Ferrari komen qua karakter het dichtst bij atmosferische blokken. De temperamentvolle ingenieurs helpen Mazda met het niet merkbaar maken van de elektrorommel, zoals ze dat ook bij hun turbotechniek deden.

02. Honda, Lotus en Opel

Samen met Lotus maakt Opel een nieuwe Speedster. Met het VTEC-blok van de Honda S2000. Opel lapt de ontwikkelingskosten en niemand koopt de Speedster. Want ach, PSA staat er nu toch achter met een chequeboek. Lotus profiteert mee en bouwt de (betaalbare) variant die we wél willen, zonder daar verlies op te draaien. Een verzoekje: maak hem ook geschikt voor mensen langer dan 1,80 meter. Dan is het direct een goed alternatief voor de krappe Mazda MX-5. Oh, en wat dacht je van een nieuwe Lotus Carlton? Honda mag dan toekijken om te leren hoe je een gedistingeerde sedan bouwt.

01. SsangYong, Pontiac en Fiat

De drie merken bundelen hun kracht voor netvliesverwoestende, traumaopwekkende, dromen-terroriserende monstruositeit. Een combinatie van de Fiat Multipla, de Pontiac Aztek en de Ssangyong Rodius. Een auto zó afzichtelijk dat alles wat er naast staat zo slecht nog niet is. En auto die ons de mooie dingen in het leven extra laat waarderen. De ultieme onbaatzuchtige zondebok. Heb jij nog een goed idee voor coalities in de autowereld?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear