Eén voor één komen Chinese automerken onze kant op. Je hebt al kennis gemaakt met onder meer Nio, BYD en Xpeng. De volgende in de rij is HiPhi. Dit merk komt met een crossover genaamd X en later met de Z. Omdat het een Chinese auto is, heb je vast wat mopjes klaarliggen over spionage door de camera in de auto. Het Chinese merk geeft nog wat extra voer voor deze grappen.

De technische baas bij HiPhi is Mark Stanton. Hij was voorheen het hoofd van de ‘Special Vehicles Division’ van Jaguar Land Rover. Hij vertelt tegenover Autocar over het monitoren van de bestuurder: ‘Ons camerasysteem is erg spectaculair. Het heeft gezichtsherkenning, dus je hoeft niet met een sleutel de auto te starten.’ Daarnaast kan het systeem je bloeddruk meten en zelfs je gemoedstoestand zien.

‘Het weet zelfs hoe oud je bent’, zegt Stanton. De technische baas begrijpt dat je geen vrienden maakt door te gokken naar iemands leeftijd. Daarom laat HiPhi de gok naar je leeftijd niet prominent in de auto zien: ‘We hebben besloten om dat niet op het display te tonen, omdat mensen dan misschien boos worden.’ Nog een gratis tip: laat een stoel die als weegschaal dient, ook maar achterwege.

Specificaties van de HiPhi X

Binnenkort moet de HiPhi X naar Europa komen. Deze auto heeft een 97-kWh batterij die zorgt voor een actieradius van 650 kilometer. De twee elektromotoren produceren samen 535 pk. Een sprintje van 0 naar 100 km/u moet te doen zijn in 3,9 seconden. De Europese prijzen van de X en de Z zijn nog niet bekend. Later zou er ook nog een model moeten komen dat de Y gaat heten. Dus eerst de X, dan de Z en dan de Y. Als dit een poging tot alfabetisch is, heeft HiPhi er twee goed.

Reacties

  • Fck China heeft op 17 april 2023 geschreven:

    En als je er uitziet als een Oeigoer dan gaat de navigatie automatisch naar een heropvoedingskamp.

    Reageer
  • Ze vergeten nog iets heeft op 17 april 2023 geschreven:

    De Chinese overheid, je weet wel, die ook allerlei mensen die een andere mening hebben naar concentratiekampen stuurt, kan ook met je meekijken.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear