Dyson, de Engelse stofzuigerfabrikant die je kent van zakloze stofzuigers, een robotstofzuiger met rupsbanden, dure föhns en andere luchtverplaatsers, laat de ambitieuze plannen voor een elektrische familieauto vallen. Oprichter James Dyson liet dat via een e-mail weten aan zijn werknemers. Er werkten 500 mensen aan het project. Voor deze mensen wordt nu een nieuwe rol binnen het bedrijf gezocht wordt.

De reden? De elektrische auto van Dyson zou commercieel niet levensvatbaar zijn. Het bedrijf probeerde nog een koper te vinden voor de EV, maar slaagde hier niet in. De auto zou in Singapore gebouwd worden in een nieuwe fabriek omstreeks 2021. Blijkbaar had Dyson al een rijdend prototype en een belofte gedaan om 620 miljoen euro te investeren in een ontwikkelingscentrum in Wiltshire.

‘Het is geen mislukt product, of een mislukking van het team, voor wie dit nieuws moeilijk is om te horen en te verteren. Hun prestaties zijn immens – zeker als je kijkt naar de grootheid en de complexiteit van het project’, zegt James Dyson. Hij zegt dat zijn werknemers een ‘fantastische auto ontwikkelden’.

Dyson stopt niet helemaal

De elektrische auto van Dyson is dood, maar het bedrijf gaat wel door met de ontwikkeling van solidstate-batterijen. Een technologie die ook enorm handig zal blijken voor EV’s. Daarnaast houdt Dyson zich bezig met optische sensoren, kunstmatige intelligentie en robots.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear