Amerikaanse automerken zijn hard onderweg om vooroordelen in de binnenspiegel te laten. Inmiddels weet iedereen dat een musclecar heel graag een bocht of twee lust, dat ze niet allemaal stuiteren op bladvering en dat ze heus wel meer dan 50 pk uit een 10-liter V8 halen. Alhoewel, bij de grootste V8 van dit moment valt het vies tegen.

De nieuwe 7,3-liter V8 in de Ford F-Series Super Duty is de grootste V8 die je op dit moment kunt kopen. De achtcilinder produceert 435 pk bij 5.500 tpm en 644 Nm bij 4.000 tpm. Ford noemt het zelf toonaangevend vermogen, maar we vergeven het je als je toch ietwat teleurgesteld bent in de output van de motor. De reden achter het gebrek aan vermogen is goed te verantwoorden.

‘De 7,3-liter V8 is ontworpen voor maximale duurzaamheid bij de meest onvergeeflijke omstandigheden’, zegt Joel Beltrama, manager van V8-motoren bij Ford. ‘Deze motor heeft de grootste inhoud in zijn klasse en is ontworpen om voordelen te bieden in belangrijke gebieden als kracht, betrouwbaarheid, gemak van onderhoud en totale kosten.’

De grootste V8 van dit moment is relatief slap omdat de motor dan onder relatief weinig last functioneert. Usain Bolt zal ook minder snel geblesseerd raken als hij wandelt in plaats van rent. Het blok slijt minder snel, blijft koeler en de druk op de onderdelen is kleiner. Meer vermogen is simpelweg niet nodig. Ford gaat met de 7,3-liter V8 dus voor de gulden middenweg tussen betrouwbaarheid en kracht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear