Sommige fabrikanten scheppen nogal graag op over hoe ze hun auto’s maken voor liefhebbers van autorijden, andere benadrukken liever hoe hun recentste elegant door de mangel getrokken crossover families tevreden houdt. Maar voor veel huishoudens is er nog een ander gezinslid dat aandacht behoeft (vooral om te voorkomen dat ie de bagageruimte onderkotst). Iemand die die aandacht nauwelijks kreeg, tot Honda in 2005 op de Tokyo Motor Show met de Honda Wow Concept kwam.

De naam stond voor ‘Wonderfully Open-hearted Wagon’ waarmee een lange Japanse traditie van totaal nietszeggende maar vriendelijk bedoelde autonamen alle eer werd aangedaan. Hij was bedoeld om ‘mensen en hun honden dichter bijeen te brengen’, door ze voor lange reizen bij elkaar in een kleine auto te proppen. Precies wat elke Fikkie wil, toch?

Van alle gemakken voorzien, voor je hond

De Honda Wow Concept was ontworpen om makkelijk toegankelijk te zijn, met lage houten vloeren (geniaal: open de deuren en alle haren vliegen er gewoon uit) en ruimte voor zes. Of eigenlijk vier en een hond. De middelste rij kon worden omgetoverd tot een soort krat waar je viervoeter in kon. Liefst een kleintje – we weten niet hoe wonderfully open-hearted je Sint Bernard zich erin zou voelen. Maar Honda (haha, Hond-a) had aan alles gedacht: er was zelfs een van buitenaf toegankelijk compartiment achterin waarin je je hondenspeeltjes kon ophangen.

Als Wieiserdanzo’nbravejongen liever voorin zat, waar de actie was, dan voorzag de Honda Wow daarin middels een soort vak met ritssluiting op de plek waar normaal gesproken het handschoenenvak zat, compleet met een flexibele aircoslang die je precies op z’n hijgende kop kon mikken. Een paal ter hoogte van de B-stijl kon als vastmaakplek worden gebruikt, net als diverse punten op de bumpers, als Fifi liever buiten wachtte tot je de boodschappen had gedaan.

De Honda Wow kan nog groener

Niet vergeten los te maken voor je weer vertrekt. Of pak een paar sledehonden en laat je motorloos door de stad sleuren; heel groen, en weer eens wat anders dan je EV telkens moeten opladen. We zouden de hele dag kunnen doorgaan over de vreemde vondsten, zoals de voorkant die op een hond zou moeten lijken (?), of hoe de onderkant van de schuifdeuren van glas was zodat ook honden naar buiten konden kijken.

Helaas hebben honden niet de koopkracht waar Honda op hoopte. Of misschien zorgden reacties van boze kattenliefhebbers ervoor dat het merk nooit doorzette met de Honda Wow. Nissan probeerde het in 2017 nog eens met de X-Trail 4Dogs, maar ook die ging nooit in productie. Het overtuigde Land Rover en Aston Martin er wel van dat er een markt was voor premium accessoires voor de beste vrienden van hun clientèle. Maar toch jammer van de Wow – is er ooit een hondvriendelijker auto geweest?

Elke verstandige Skoda (achterbank)

LEES OOK: De beste auto’s voor honden

Deze auto’s zijn wel in productie genomen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear