Veilig je auto parkeren zonder zorgen over inbraak? Zet hem dan in de gemeente Tytsjerksteradiel neer. Volgens de cijfers van de politie zijn daar dit jaar nul auto-inbraken geweest. Omgerekend zijn dat er nul per tienduizend inwoners. Dat zijn er nog minder dan in Schiermonnikoog, waar bijna geen auto’s zijn toegestaan. De koploper in Nederland is gemeente Utrecht, daar kinkelen met 76,3 auto-inbraken per tienduizend inwoners de meeste autoruiten. In totaal waren het er 2.743 van januari tot oktober. Dat blijkt uit cijfers van LocalFocus.

Op de tweede plaats staat de gemeente met de meeste vluchtroutes van Nederland, Nieuwegein. De stad Nieuwegein is letterlijk omsingeld door snelwegen met tactisch geplaatste McDonald’s-vestigingen in de buurt van de opritten. Daar vonden 48,2 auto-inbraken per tienduizend inwoners plaats. Het gaat om een totaal van 308 inbraken van januari tot oktober dit jaar. Rotterdam (42,3 per 10.000) en Amsterdam (47,1 per 10.000) doen uiteraard ook goed hun best om in het lijstje te komen.

‘Het gaat nu vooral om bendes die op bestelling apparatuur uit een auto stelen of dure onderdelen demonteren. Daar is veel handel in. De stuurtjes van de Audi A3 zijn bijvoorbeeld in trek en de navigatiesystemen van wat oudere Volkswagens’, zegt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit tegen het NOS. Ook meldt het nieuwsmedium dat auto-inbraken daalden tijdens de avondklok. Maak je vooral niet druk om de criminelen; Noord-Holland, Noord-Brabant en Overijssel telden vorige maand weer een record-aantal inbraken.

De minste auto-inbraken zijn in Tytsjerksteradiel, Vlieland en Terschelling

In Vlieland mag je niet zomaar met de auto komen, het is dus logisch dat daar weinig auto-inbraken zijn. Volgens de statistieken zijn daar dit jaar nog geen auto-inbraken geweest. Ook in Terschelling, waar je in principe gewoon mag komen met de auto, zijn er volgens de statistieken geen inbraken geweest. Overigens gaat het hier uiteraard alleen om de inbraken die gemeld zijn bij de politie – er is geen navraag gedaan bij de boevengilde om de statistieken te checken.

De kaart van Localfocus

Klik voor een interactieve kaart

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear