ManicCarGuy83 is boos. Ik struin wat door een populair autoforum op internet, waar ik hoop een obscuur feitje over de Ferrari Daytona SP3 te verifiëren, maar ik word nogal afgeleid door de mijmeringen van ManicCarGuy83. Die, zo moet ik tot mijn spijt melden, geen fan van deze auto is.

In enige dozijnen in vitriool gedoopte schrijfsels beschuldigt ManicCarGuy83 de Ferrari-­ontwerpers van diverse vergrijpen, waaronder (ik zal ze omwille van de beleefdheid iets minder heftig parafraseren) het verraden van Italië, het als debielen behandelen van hun klanten en het zich krachtig en herhaaldelijk ontlasten op het graf van Enzo zelf. Ja, hij is een charmeur.

Wat heeft hij er aan?

Dergelijk gif zou, denk ik, logisch zijn geweest als ManicCarGuy83 ongezien een aanbetaling had gedaan voor een SP3 Daytona, en teleurgesteld was over wat er op zijn oprit was gezet. Maar afgaand op zijn online bijdragen lijkt ManicCarGuy83 niet de eigenaar van een Daytona te zijn, of van welke Ferrari dan ook. Ik durf zelfs niet te stellen dat hij oud genoeg is om een rijbewijs te hebben.

Het ontwerp van de SP3 heeft, voor zover ik kan beoordelen, op het dagelijks leven van ManicCarGuy83 letterlijk nauwelijks méér impact dan het merk cornflakes dat voormalig keeper van het Engelse elftal David Seaman voor zijn ontbijt kiest (Weetabix). Maar toch gaat ie helemaal los, in een allesverterende woede, over de glas/carrosserieverhouding van de SP3.

Kan het ietsje minder zijn?

Aan de ene kant: het is een vrij land. Zoals Voltaire bijna zei: ‘Ik mag het dan oneens zijn met uw slecht van interpunctie voorziene, beroerd geïnformeerde sch**tteksten op een forum, maar ik zal uw recht om die te plaatsen tot de dood verdedigen.’ Aan de andere kant: kunnen we allemaal niet íéts minder boos zijn? Want het is niet alleen ManicCarGuy83.

Elke hoek van het autoweb is tot de nok toe gevuld met woede, kolkt van de ziedende, teleurgestelde mensen die het ontzettend druk hebben met ziedend en teleurgesteld zijn over alles. Zeker, er is zat in de wereld van de auto waar je je met enig recht druk over mag maken.

Waarom worden mensen zo boos online?

Zo zou je je, bijvoorbeeld, heel terecht kunnen afvragen of een 800 pk sterke, 2,5 miljoen kostende supercar wel zo gepast is in het huidige mondiale klimaat. (Het antwoord is uiteraard ‘ja’, maar je zou er in ieder geval kunnen proberen om er een zinnige discussie over te voeren.) Duurzaamheid, veiligheid, hoe sociaal acceptabel is ie – allemaal valide, solide onderwerpen om het eens lekker over te hebben.

Maar daar gaat het bij de woede op internet zelden over, over duurzaamheid of veiligheid of sociale aanvaardbaarheid. Het gaat altijd over hoe een nieuwe auto eruitziet. En als je die nieuwe auto niet mooi vindt, is het nooit voldoende om simpelweg ‘ik vind hem niet mooi’ te zeggen. Je moet hem altijd op z’n minst neerzetten als een klap in het gezicht van De Eer Van De Auto.

Het advies

Boze mensen op het internet! Jullie hoeven niet politietje te spelen over het ontwerp van nieuwe auto’s! Daar hebben we al een prima mechanisme voor! Het heet ‘de markt’. Als een autofabrikant een stomende hoop vleermuisderrie neerzet, qua design, zal niemand hem kopen. Of, als ze dat wel doen, dan is dat omdat zij besloten hebben dat ze het design wél goed vinden.

En dat mag, want ‘mooi of niet’ is subjectief! Doe eens niet zo boos, wil ik maar zeggen. Er is genoeg om boos en verdrietig over te worden in de wereld van vandaag, ook zonder een beroerte te krijgen over de achterkant van een malle rode sportwagen.

Reacties

  • Tommaso heeft op 8 januari 2023 geschreven:

    Volledig mee eens, laat iedereen die zich zo druk maakt eerst even, of wat langer, nadenken voordat er een reactie wordt gegeven. Verder probeer eerst het volledige beeld te krijgen voordat men ‘uit de heup’ schiet.

    Reageer
  • John heeft op 8 januari 2023 geschreven:

    Ach ja. Het is de way extremere stijl die Topgear zelf in de goede oude tijd hanteerde

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)