Winter betekent – soms – sneeuw. Sneeuw betekent gladheid en dat betekent maatregelen nemen. En nu is het wel lente, maar op noordelijke stukje land moet je altijd goed voorbereid zijn! Daarnaast kunnen deze monsters ook prima overleven in de Hollandse modder.

Peugeot 2008 DKR

Won vorig jaar de Dakar Rally – de eerste titel voor Peugeot sinds 1990 – en flikte het kunstje dit jaar opnieuw. Het is de dertiende overwinning voor Stéphane Peterhansel. Waarom de 2008 in dit overzicht staat? Omdat rijden op zand eigenlijk hetzelfde is als rijden op sneeuw. Toch?

Rebellion R2k

Freestyle-skiër Jon Olsson liet dit ding in 2013 bouwen. Onder de LMP1-achtige body zit een Ultima GTR, de V10 en bak van een Lamborghini Gallardo en, naar we aannemen, tamelijk serieuze winterbanden. We nemen onze petjes voor u af, meneer Jon Olsson.

Ken Blocks RaptorTRAX

Block houdt van snowboarden, dus bouwde hij dit apparaat om samen met zijn vrienden diep in de wildernis te kunnen doordringen. Het is, in essentie, een Ford F-150 Raptor met speciale rupsbanden en een 650 pk sterke supercharged V8, veel lichtbalken en een speciale ophanging.

Lamborghini Nitro

Nogal letterlijk is dit de Lamborghini onder de tractors. Weegt een aanzienlijke 5.000 kilo en heeft toch maar 125 pk, maar biedt genoeg tractie om zichzelf/jou/je huis uit ieder denkbaar probleem te trekken. Hij werd ontworpen door Giugiaro en heeft al verschillende prijzen gewonnen.

Icon Bronco

Voor mensen die niet willen inleveren op stijl wanneer ze de sneeuw moeten trotseren, is de Icon Bronco een prettige mix van moderne terreintechnologie en retro-styling. Let wel: hij kost een slordige anderhalve ton. Daar staat tegenover dat ie de zonnekleppen heeft van een Learjet.

Ghe-O Rescue

Een speciaal gebouwde reddingswagen. Z’n maker omschrijft ‘m zo: ‘De ideale oplossing voor alle soorten transport, van medische hulp tot de brandweer. Je kunt zelfs enorme kussens aan de wielen bevestigen waardoor hij blijft drijven en hij zich op het water kan voortbewegen.

Mercedes-Benz G63 AMG 6×6

Een van ‘s werelds minst overtuigende auto’s werd beter gemaakt. Een G-Wagen met zeswielaandrijving is het re­sultaat als verongelijkte Duitsers uit hun bol gaan: ze voegen een derde as toe en verdrievoudigen de prijs. Wie deze auto niet wil uitproberen, is waarschijnlijk dood.

Dartz Prombron

Weegt vier ton en heeft een 6,6-liter V8 diesel van GM met ruwweg vier miljoen Nm. Een metertje poedersneeuw zou dus geen een probleem hoeven te vormen, evenmin als een milde zombie-apocalyps. Perfect voor dictators in poolstaten met een structureel sneeuwprobleem.

Avtoros Shaman

Hoewel ie wordt voortgestuwd door een bescheiden 3,0-liter diesel met 180 pk en slechts een top heeft van 85 km/u, is de Shaman wellicht ons favoriete speelgoed ooit. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat ie beschikt over achtwielbesturing, en tevens over achtwielaandrijving.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie