Heb je het over volledige restauraties, dan denk je snel aan Porsches, Ferrari’s en ander exotisch spul waarvan de uiteindelijke waarde de kosten van de flinke investering overstijgt. En niet aan een roestige Ford Transit met bijna 300.000 kilometer op de teller. Het is de vraag die duizenden Facebook-gebruikers bezighield: waarom knapt Stipt Polish Point deze Ford Transit zo rigoureus op?

Rick van Stippent, de eigenaar van het autorenovatiebedrijf, is verantwoordelijk voor het project. Hij maakte de Transit werkelijk als fabrieksnieuw. TopGear vroeg hem wat hem ertoe beweegt en de reden stelt niet teleur. Het zit zo: zijn vader kocht deze Ford Transit nieuw bij de dealer in 2003. Het was de bus waar Rick en zijn broer praktisch in opgegroeid zijn en het is de bus waar hij zijn poetsskills, eh, oppoetste.

Twaalf jaar na de aankoop is de Transit niet meer nodig en mag de bus naar een nieuwe eigenaar, maar ergens knaagt het sinds de verkoop nog altijd. Noem het toeval of noem het lot, maar plots zag Rick de oude Ford Transit rijden en vastberaden dwong hij de bus tot stoppen. De eigenaar van de bus was niet heel blij. ‘Ik heb die bus van jou nodig,’ vertelde Rick aan de bestuurder, ‘wat wil je ervoor hebben?’

Aanvankelijk was de eigenaar van de Transit terughoudend, maar ze kwamen uit op een schappelijke prijs. Het proces om de Ford Transit weer als nieuw te krijgen, duurde maanden. De stof voor de bekleding haalde Rick bij de Ford-importeur uit Keulen. Het hielp niet mee dat deze Transit de zogenoemde ‘Cool Edition’ is met een speciale stof die nergens anders meer te vinden is. Verder is bijna alles nieuw – tot de ruiten aan toe.

Tot slot is de volledige bus overgespoten. ‘Mensen zeggen dat ik knettergek ben. Maar, wat is gek. Ik word hier heel gelukkig van. Bovendien leeft mijn vader nog. Veel mensen doen dit soort dingen te laat. En lelijk dat ie is, zo is ie toch heel mooi, vind ik’, zegt de restaurateur. En als kers op de taart heeft zijn moeder de originele aankoopnota van de bus nog bewaard.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear