Als paddenstoelen schieten nieuwe manieren om auto’s aan te drijven uit de grond. Van waterstof tot elektrische en van zonne-energie tot duurzame brandstof. Op de Southwest Jiaotong Universiteit in Chengdu, China testen ze nog een manier: een magneet aangedreven auto. En ze kunnen er nog rap mee rijden ook. Volgens de onderzoekers moet 230 km/u te doen zijn.
Vorige week testte de groep onderzoekers hun creatie. De auto’s die zij gebruikten hebben onder de vloer magneten hangen. De techniek die wordt gebruikt heet magnetische levitatie of kortweg maglev. Hierbij komt een magnetisch veld onder elektriciteit te staan waardoor hij een auto met hoge snelheid kan duwen of trekken. Het is geen nieuwe techniek, omdat het al wordt toepast bij maglev-treinen. Die treinen halen 600 km/u. Helaas zal dat voor onze magneet aangedreven auto er niet in zitten.
De magneet aangedreven auto heeft nog wat tests nodig
Hieronder vind je een video van een Chinese journalist. Daaruit blijkt dat wel er nog werk aan de winkel is. De magneet aangedreven auto stuitert als een malle op een weg die toch vrij vlak lijkt. Er werd met acht auto’s getest waarbij een van de acht tests een snelheid van 230 km/u haalde. Net als vele andere nieuwe ”brandstoffen” moet ook de maglev-techniek bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik.
Dat komt doordat de maglev-technologie het mogelijk maakt om te reizen zonder wrijving. Het zal nog wel even duren voordat we allemaal aan de magneet aangedreven auto’s gaan. Denk aan het uitzetten van infrastructuur, maar vergeet ook niet de veiligheidsproblemen die voor kunnen komen bij een magnetisch aangedreven auto.
ahm heeft op 23 september 2022 geschreven:
Magneetzweefbaan ?
Vlak voor het fatale ongeluk mocht ik in het Duitse Lathen meezweven. Tjonge wat snel en comfortabel. Maar het is nooit iets geworden jammer.
Lijkt me ook op de weg onbruikbaar omdat je niet kunt sturen
Erik heeft op 20 september 2022 geschreven:
Ik denk niet dat de auto stuitert, hij ‘zweeft’ boven de weg en raakt af en toe met de wielen de grond.