Als je denkt aan een rolstoel, dan denk je niet meteen aan vooruitstrevende techniek en coole materialen. Maar niets is minder waar! Maak kennis met de Küschall Superstar, een rolstoel met Formule 1-techniek en bovendien ‘s werelds lichtste rolstoel. Welke rol speelt F1 hierbij?

De coolste rolstoel ter wereld

Het merk Küschall maakt al langer rolstoelen, maar niet zomaar rolstoelen. Wat hun producten bijzonder maakt is dat ze gebruik maken van ultralichte materialen. Een beetje de 911 GT3 onder de rolstoelen, zeg maar. Hun nieuwste creatie is de Küschall Superstar: een rolstoel gebouwd met behulp van Formule 1-techniek en zelfs in samenwerking met de F1-fabrikanten.

Het resultaat is een superlichte rolstoel, die ook nog is beresterk is. De materialen zijn afkomstig uit de ruimtevaartindustrie en dat maakt deze rolstoel zo uniek. Het frame is slechts anderhalve kilo zwaar en is gemaakt van grafeen, een materiaal dat ook gebruikt wordt in de Formule 1. Dit materiaal is enorm licht en sterk tegelijkertijd. Küschall beweert dat de rolstoel 200 keer sterker is dan staal en 10 keer sterker dan diamant. Hij is zelfs hier en daar uitgerust met koolstofvezel.

Niet alleen maar cool

Reden om deze rolstoel te bouwen, is dat veel rolstoelgebruikers na 10 tot 15 jaar lichamelijke klachten ontwikkelen. Het kan ontzettend zwaar zijn om jezelf voort te bewegen in een rolstoel, door het gewicht maar ook door de zitpositie. De Küschall Superstar is ten eerste ultralicht en ten tweede zijn de wielen zo gepositioneerd dat je veel minder moeite hoeft te doen om de wielen aan te drijven. Dit maakt rolstoel rijden veel makkelijker en efficiënter.

Küschall hoopt met de Superstar een rolstoel te hebben ontwikkeld die deze klachten tegen gaat en wil mensen een veel gebruiksvriendelijkere rolstoel bieden. Die ook nog eens heel wijs is en is gebaseerd op F1-techniek. Daar kun je mee thuiskomen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Lees meer over formule 1
Advertentie