De digitale kentekenplaat betreedt vandaag de straten van Amerikaanse staat Californië. De stad Sacramento rust 24 auto’s uit met de Kindle-achtige kentekenplaat. De e-reader is verbonden met het internet en werkt op batterijen. In totaal mag de staat 175.000 digitale kentekenplaten uitgeven onder de pilot. In 2020 worden de resultaten geanalyseerd.

Het klinkt als de droom van elke handige hardrijder. Want alles wat digitaal is, valt uiteindelijk te hacken. Zeker als het te hacken apparaat in je eigen garage staat, en je alle tijd van de wereld hebt. Rij je lang een flitskast, druk je op een knop en wissel je voor twee minuten je kentekennummer. Beter nog: programmeer de kentekenplaat om data van Flitsmeister te gebruiken. Niemand die erachter komt.

Waarom digitale kentekenplaten?

In California moet je elk jaar een nieuwe registratiesticker op je kentekenplaat plakken. Dat gaat nu volledig automatisch. Plus je kunt een persoonlijke boodschap onder je kentekennummer tonen, als de Department of Motor Vehicles dat besluit toelaat, tenminste. De digitale kentekenplaat is bovendien verbonden met het internet, dus wanneer je auto gestolen wordt, fungeert de plaat ook als een tracker.

De digitale kentekenplaat kost 605 euro en daarna nog eens 6 euro per maand. De uitvinding is vooral gericht op fleetowners die met de kentekenplaat de boel beter kunnen beheren en bedrijven die de extra ruimte willen gebruiken om reclame te maken. Ze ogen in ieder geval een stuk minder aantrekkelijk dan de kenmerkende en kleurrijke kentekenplaten die je nu ziet in Amerika. En het verzamelen van oude platen wordt lastiger

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie