38 miljoen euro. Zo veel heeft iemand zojuist betaald om te kunnen zeggen dat hij de duurste auto ter wereld bezit.

Deze Ferrari 250 GTO is net van eigenaar gewisseld voor de koele som van 52 miljoen Amerikaanse dollars. Hij werd verkocht door verzamelaar Paul Pappalardo, die de auto sinds 1984 in zijn bezit had. Deze prijs ligt dubbel zo hoog als wat afgelopen juni nog voor de 250 GTO van Stirling Moss werd betaald, en ruim 5.360 keer zo hoog als de oorspronkelijke aanschafprijs toen de auto nieuw was. Da's nog eens een mooie belegging.

Wie de auto gekocht heeft, weten we niet precies, maar hij (of zij?) heeft hoe dan ook een mooi stukje autogeschiedenis opgestreken. De 250 GTO met chassisnummer 5111 kent een rijke historie, met een overwinning in de Tour de France in 1963, en is één van slechts 33 overgebleven 250 GTO's uit de eerste serie. Ze waren altijd erg exclusief; Enzo Ferrari trok elke klant destijds hoogstpersoonlijk na.

Onder die droom van een carrosserie huist een met de hand gelast spaceframe, voorwielophanging met A-armen, een starre achteras en schijfremmen rondom. Oh, en een denderende 3,0-liter V12 tussen de voorwielen. De GTO heeft ook een handgeschakelde vijfbak, ontworpen door Porsche, met een metalen schakelpatroon – net als je tegenwoordig nog op Ferrari's kunt vinden.

Allemaal leuk en aardig, maar 38 miljoen euro? Voor één auto? Een beetje stevig, hoor.

Reacties

Meer van TopGear