Dit moet je doen als je tank écht bijna leeg is

Dit overkomt jou natuurlijk nooit, want jij kent je auto. Lees dit toch maar even voor de zekerheid

Dit moet je doen als je tank écht bijna leeg is
Dit moet je doen als je tank écht bijna leeg is

‘Nee, joh, redden we makkelijk!’ roepen we met ons beste pokerface naar achteren. Maar tegelijkertijd kan de stoelventilatie de opmars van zweetdruppels langs de ruggengraat niet stuiten. Het bereik van de dorstige GMC Yukon staat op 0 mijlen (omgerekend 0 kilometer) en we rijden door Sequoia National Park. Wellicht een van de mooiste plekken ter wereld om stil te vallen, maar (samen met Death Valley) niet de handigste. Elke vorm van civilisatie is flink wat stappen van hier verwijderd. Hoe zorg je ervoor dat je het tankstation toch redt, als je tank écht bijna leeg is? De eerste stap is geslaagd: informeer je passagiers nimmer van het naderende onheil. Dan bemoeien ze zich er alleen maar mee, en daar heb je niets aan.

01. Zet alle verbruikers uit en doe de ramen dicht

Roep iets van ‘ah, van die airco krijg ik zo’n droge keel’ en ‘ik zet de radio zachter want ik wil graag de bomen horen ruisen’. Scheelt toch weer een paar druppels benzine.

02. Gang is alles. Remmen is angst

Accelereren verbruikt het meeste brandstof. Leer lijnen rijden (buiten, binnen, buiten) en hou je tempo vast. Kijk ook goed vooruit, zodat je niet hoeft stil te staan bij rotondes of kruispunten. Gang is alles.

03. Neem aanloopjes heuvelafwaarts

Nederland en België staan niet direct bekend om het heuvelachtige landschap. Maar wat dacht je van eco-, aqua- of viaducten? Zorg dat je naar beneden meer vaart oppakt, zodat je omhoog kunt rollen zonder je gaspedaal aan te raken. Zo doen wielrenners dat ook, bijvoorbeeld.

04. Dump je passagiers

Extra gewicht kost brandstof. Zet je passagiers uit de auto en laat ze andere spullen (reservewiel, bagage) bewaken langs de weg. Als ze aardig zijn, kun je ze weer ophalen met een volle tank. Maar dat is natuurlijk optioneel.

05. Slipstreamen

Opereer binnen de marges, maar zorg altijd dat je een veilige afstand houdt. In het kielzog van een vrachtwagen wordt jouw auto beduidend zuiniger.

06. Laatste redmiddel: schudden

Begint de motor te haperen? Laat je auto twerken door aan het stuur wiebelen. Door het schudden van de auto, komen de laatste restjes brandstof in de tank in beweging en met wat geluk zuigt de brandstofpomp ze nog op.

En strand je toch, zorg dan dat je in ieder geval de nieuwste TopGear Magazine bij je hebt. Succes!


preview

Nieuwste van TopGear

Autonieuws