Er is een goede reden waarom Fernando Alonso aan het einde van de dag niet in zijn F1-auto stapt en hiermee naar huis rijdt. De raceauto is zo snel, omdat hij specifiek gebouwd is voor het circuit. Als het ook nog een goede straatauto zou moeten zijn met verlichting en dergelijke, dan zou de auto minder competitief zijn. Hoe multifunctioneler iets moet zijn, hoe slechter het is in alle dingen. En zo werkt dat met banden ook.

De Duitse tegenhanger van de ANWB heeft de zogenoemde all-terrain banden getest. De naam van de band is gelijk misleidend, want spoiler: zo goed presteert de terreinband niet op alle ondergronden. De ADAC schrijft: ‘geen enkele terreinband kreeg de algemene beoordeling “goed”. Dit is geen kleinigheid, maar een echt waarschuwingssignaal voor iedereen die met zijn SUV of camper offroad wil reizen.’ Voor de duidelijkheid: je moet deze band niet verwarren met de all-season band.

Waar vind je deze all-terrain banden onder?

Er zijn niet veel auto’s die je vanuit de fabriek met terreinbanden kunt bestellen. Al is het alleen al vanwege het hogere verbruik en de extra uitstoot. De ruigste versie van de Jeep Wrangler staat bijvoorbeeld op all-terrains. Als je veel snelweg kilometers maakt, dan wil je dat sowieso niet. De banden maken veel meer herrie bij hoge snelheden. We zien ze de laatste tijd steeds meer onder verhoogde campers. Dit zijn avontuurlijke vakantiegangers, maar waarschijnlijk ook mensen die het tof vinden ogen.

De all-terrain banden doen het ongetwijfeld een stuk beter op drassige campings en klamme bospaadjes dan normale zomerbanden, maar de normale banden doen het een stuk beter op het asfalt. Ontzettend logisch. De winnaar van de bandentest (BF Goodrich Trail Terrain) scoorde slechts een 5,4. Andere merken als Bridgestone (4,2), Toyota (3,8) en Pirelli (3,8) scoorden allemaal slechter. Allemaal niet de minste, dus. Op droog wegdek, nat wegdek, in de sneeuw en zelf op grind scoren de banden onvoldoende.

Moet ik nou geen terreinbanden meer kopen?

Je moet je vooral afvragen: wat heb ik echt nodig? Ga je 3.000 kilometer op asfalt rijden en moet je aan het einde van de rit 200 meter over een grindpad, dan kun je misschien beter normale banden monteren. Heb je de terreinbanden echt nodig, dan moet je ze alsnog nemen. Maar dan moet je bewust zijn van het verminderde grip op asfalt. Neem in ieder geval geen terreinbanden onder je camper omdat je het stoer vindt, daar ga je alleen qua geluid al spijt van krijgen.

6 reacties op “Dit type autoband ziet er cool uit, maar is altijd gevaarlijk (zelfs de duurdere merken)”

  1. In de video wordt ook gezegd dat op nat gras geen verschil is tussen all season en all terrein. Het grootste effect is awd/4×4 vs 2wd.

  2. Ook deze test is weer zeer slecht vertaald.. Waarom controleert de redactie hun eigen teksten niet? In Duitsland is een 1 meestal de hoogste score. Dus de BF Goodridge is de slechtste uit de test! P.s. het banden merk is Toyo, niet Toyota..

  3. meerdere AT banden gereden, onder meerdere 4×4 ’s
    zowel kleine als grote motoriseringen.
    gewoon prima.
    op nat of smerig wegdek zelfs ruim beter dan een normale wegband .
    ik heb nooit iets gemerkt van gebrek aan grip, ook niet bij hard remmen.
    maar met wegbanden ben ik wél wezen schuiven, toen het nat en pruttig werd

  4. Er staat een foutje in het srtikel, jullie noemen de “BF Goodrich Trail Terrain”, maar de ADAC benoemd de “BF Goodrich All Terrain”
    Een ander type band, ik denk dat de “AT” veel meer verkocht zijn in Nederland (en Duitsland, dat zal de reden zijn dat ze die getest hebben).

  5. Hey ,
    Heb beroepsmatig 12 jaar Ford Bronco en Jeep op normaal wegdek en in terrein gereden . Als aanhanger een maschine van ca. 2 Ton .
    De beste band was ook naar mening van mijn collegas in Sweden , de Goodyear Wrangler . Een fijn rijden bij elk weer en in elk terrein .
    Slijtage was acceptabel en kosten waren op een groter aantal , goed te calculeren .
    Is ie nog verkrijgbaar ?
    Groetjes , Jan .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *