
We hebben het al vaker geroepen: waterstof zou de perfecte brandstof (of energiedrager) zijn als er onbeperkt energie zou zijn. Het spul is momenteel namelijk hopeloos inefficiënt en je gooit een hoop energie weg door het te maken en te gebruiken. Maar wat nou als er vrijwel onbeperkt waterstof te vinden is? Dan is het misschien zo erg nog niet als een deel van de energie verloren zou gaan. Sterker nog: dan hoeven we niet allerlei schaarse materialen te delven voor grote accu’s.
Onderzoekers aan de universiteit van Oxford melden een doorbraak op het gebied van waterstof. Ze laten waterstofproductie voor wat het is en focussen op het winnen van waterstof die toch al in de aarde zit. Precies wat we nu al met olie doen, dus. Volgens de universiteit is er in de afgelopen miljarden jaren genoeg waterstofgas ontstaan om 170.000 jaar vooruit te kunnen. Het probleem was: we weten niet zo heel goed waar deze waterstof is.
Water en steen vormen waterstof
De huidige methodes voor het vinden van waterstof waren beperkt. Het was dus niet helemaal bekend waar de waterstof is én hoeveel er dan op die plek zou zitten. De wetenschappers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om beter te voorspellen waar natuurlijke waterstof zich ophoudt én in welke hoeveelheden. Volgens hun model komt waterstof vooral voor in diepe aardlagen waar water in contact is gekomen met bepaalde gesteentes, zoals olivijn.
Door geologische data te combineren met chemische processen en seismische modellen, denken de onderzoekers nu beter te kunnen voorspellen waar deze ‘witte waterstof’ in groten getale te winnen is. Volgens de universiteit is dit een belangrijke stap richting het commercieel winnen van natuurlijke waterstof. Het grote voordeel: je hoeft geen energie te steken in de productie.
De witte waterstof is er niet ineens morgen al
Als het lukt om deze technologie op te schalen en de juiste bronnen aan te boren, zou dit een goedkoop en CO2-vrij alternatief kunnen worden voor de huidige waterstofproductie, die vaak nog afhankelijk is van aardgas of kolen. De techniek om waterstof veilig, efficiënt én op grote schaal uit de aardbodem te halen, staat nog in de kinderschoenen. Het is dus niet zo dat er ineens overal gratis waterstof te krijgen is. Bovendien is het altijd maar de vraag of het dan naar het wegverkeer gaat.
Lees ook: Waarom sommige merken werken aan een onzuinige verbrandingsmotor op waterstof
Mocht waterstof straks in overvloed zijn, dan zijn er wat voordelen voor het wegverkeer. Een auto met een verbrandingsmotor op waterstof is misschien heel inefficiënt, maar wel goedkoop om te maken en een stuk lichter dan een elektrische auto. Dan zijn er nog brandstofcelauto’s die waterstof omzetten in elektriciteit voor een elektromotor. Deze voertuigen hebben het voordeel van een EV, maar tanken wel binnen 5 minuten en hebben geen enorme accu nodig. Interessante ontwikkelingen, dus.
Het probleem met dit soort ‘doorbraken’ is nooit dat het technisch niet kan. Het kan er economisch niet uit. In theorie of in het lab lijkt het heel interessant, maar uiteindelijk moet iemand betalen. Iedereen met enig verstand van energiesystemen weet dat inzet van waterstof in verschillende toepassingen een no-brainer is omdat all-electric onmogelijk is en fossiel doorgaan ook geen optie is. Het probleem is alleen dat ergens iemand het moet betalen en groene waterstof is nu eenmaal een hele klap duurder dan waterstof uit aardgas, of de nu gebruikte alternatieven. Dan moet je of wel heel groene ambities hebben of er moet een dwang zijn om het te doen, anders gaat het (helaas) niet gebeuren.
Persoonlijk lijkt het me wel wat, liefst met een verbrandingsmotor.aar eFuels zijn ook prima.
En nu is het wachten op de reacties van de bot accounts van iemand die hier zwaar op tegen is en vindt dat iedereen de plicht heeft een EV te kopen.