
Op dit moment is het erg warm buiten. Gisteren was het op sommige plaatsen 35 graden en ook vandaag zal het kwik voorbij de 30 graden komen. Mocht je gaan deelnemen aan het verkeer, is het dus van belang dat je je banden goed checkt. Niet alleen of er wel voldoende lucht in zit en profiel op zit, maar vooral of je de juiste banden hebt. Want mocht jij nog op winterbanden in de zomer staan, ben je heel erg gevaarlijk bezig.
Nu is dat een bekend gegeven. Een winterband presteert het beste onder de zeven graden. Daarboven heeft de zomerband de voorkeur. Dus als de temperaturen enorm stijgen, wordt de winterband alleen maar minder geschikt. Tot zover lijkt dit ons geen hogere wiskunde. Wat wel interessant is, in welke mate de banden ongeschikt zijn.
Bijzonder onverstandig
Volgens bandenfabrikant Continental is doorrijden winterbanden bijzonder onverstandig. Logisch, ze verkopen immers ook een setje zomerbanden voor je. Maar de cijfers zijn desalniettemin zorgwekkend. Het belangrijkste is de remweg. Die is namelijk minimaal 10 procent langer. De beste sportwagens met de meest griprijke zomerbanden en beste remmen hebben alsnog een kleine 30 meter nodig om van 100 km/u naar nul te kunnen afremmen. Normale auto’s zitten rond de 40 meter.

Dat betekent dus dat de remweg op droog wegdek 4 meter langer is. Dat is het verschil tussen op tijd stilstaan en een obstakel raken. Maar het kan nog erger, want volgens Continental is de remweg op nat wegdek velen malen erger: 26 procent. Je zou onwillekeurig denken dat de koelende werking van het water en het grove profiel goed uitkomen in natte omstandigheden, maar het tegendeel is dus waar.
Doorrijden op winterbanden kan qua remweg rampzalig uitpakken
Stel, de remweg van 100 km/u naar 0 is 50 meter (niet ondenkbaar in de regen) met zomerbanden, dan is het dat met winterbanden ineens 26 procent langer. De remweg in de regen is met winterbanden dus 13 meter langer, wat een enorme afstand is in het geval van een noodstop. En mocht je denken: ‘maar dan wijk ik wel een beetje uit!’, dan kom je bedrogen uit: ook dat is een stuk gevaarlijker. De banden leveren minder grip, waardoor je bij een uitwijkmanoeuvre ook snel tegen de limieten van de band aan loopt.
Lees ook: Wanneer moeten je winterbanden onder je auto?
Tenslotte is doorrijden op winterbanden niet alleen gevaarlijk, maar ook slecht voor je portemonnee. De banden slijten ongeveer 60 procent sneller. De rubbersamenstelling van een winterband is compleet anders dan bij een zomerband, waardoor het rubber veel zachter. Alleen maar nadelen, dus snel omwisselen naar zomerbanden dus als jij nog op winterbanden rondrijdt. Of allseasons, dan hoef je er nooit meer bij stil te staan wanneer je welke banden moet hebben.
Ik rij tegenwoordig op all seasons en daarvoor altijd met winterbanden sinds dat verplicht is in de winter in diverse landen. Vroeger had je geen keuze en paste je je rijgedrag aan. Dat doe ik nu ook als de weersomstandigheden daarom vragen. Doe ongeveer 50.000 km met mijn banden en dat is niet gek met een Porsche Panamera GTS. Drive safe and keep distance.
Och ik heb ook niets met dat zomer/ winterbanden gedoe.het is zoals de vorige spreker zegt allemaal reclame argumenten..als het om wat voor weersomstanden mis gaat ligt niet aan de banden maar aan de bestuurder die zich niet aan past aan de situatie, dus laten we daar rekening mee houden.ben 46 jaar chauffeur en rond 4 miljoen km achter de kiezen dus samen gevat ,pas je aan aan de omstandigheden.
Ik ben met je eens dat je, je moet aanpassen aan de weersomstandigheden.
Maar verder wel een wat een simpele gedachte. (Beetje in het rijtje van: roken is niet slecht voor je want mijn opa rookte twee pakjes per dag en is 102 geworden).
Die Duitsers die hebben het niet voor niets verplicht gesteld. Als je nooit in het buitenland rijdt moet je het vooral ook niet doen. Tot dat er een keer iemand uit het niets iets doet waarop jij niet had kunnen anticiperen en je remweg wel die paar meter langer is.
Ik bespaar liever niet op het gene wat mijn auto en gezin uiteindelijk op de weg houdt.
Die paar tientjes per jaar voor een extra setje, ik weet het wel
Oh zeker die er van overtuigd is winter/zomerbanden te gebruiken zeker doen..heb diverse antislip cursussen gedaan met personen/ vrachtauto en die pionnen die op de baan staan zijn voorspelbaar..dat is een medeweggebruiker niet om daar op te anticiperen is en blijft moeilijk en mogelijk helpen de banden daar bij maar komt ook zeker een beetje /veel geluk bij.Wens toch een ieder vele en veilige kilometers.
Winterbanden zijn in Duitsland niet verplicht. Je krijgt een boete als je een ongeluk veroorzaakt en met de verkeerde banden rijdt.
En hoeveel slechter presteren goedkope “rommel” zomerbanden?
Waarschijnlijk veel slechter dan A merk winterbanden.
Alles wat ik lees zijn verkoopargumenten ….heb als vertegenwoordiger een gemiddelde 65000 km per jaar gereden met gewone banden en geen winter of zomerbanden en moest mijn banden vervangen na ongeveer 50.000 km dus conclusie niet al de reklame lezen
Je draagt zeker ook geen riem, want ja die heb je al die jaren nooit nodig gehad?
Ai wat een schromelijke onderschatting.
Hoe denk je dan over plots overstekende kinderen, of dieren? 1 ding is zeker, mocht een ander wat gebeuren omdat jij een langere remweg nodig had dan zul je dat nooit meer vergeten.
Ik heb een autoet winterbanden gekocht. Zomerbanden en velgen zater niet bij.
Ik rijd die winterbanden gewoon op en koop dan all-season. Met die 100kmh in Nederland heb ik die waanzinnige remwegen toch niet nodig.
Ai wat een schromelijke onderschatting.
Hoe denk je dan over plots overstekende kinderen, of dieren? 1 ding is zeker, mocht een ander wat gebeuren omdat jij een langere remweg nodig had dan zul je dat nooit meer vergeten.
Een belangrijke reden wordt vergeten, minimaal profiel aanbevolen bij winterbanden is 4 mm en bij zomerbanden 1.6 mm. Iets langer doorrijden met winterbanden scheelt je een hoop geld! ipv de banden al met 4 mm te vervangen! Niet overal wordt 100 km/h gereden!
Dat is niet juist. In Nederland is 1.6mm het minimale voor apk. Maakt niet uit wat voor band.
In het buitenland dient de band te passen bij de omstandigheden van dat moment( bijv Duitsland) en dan dient het profiel minimale diepte te hebben, maar dat verschilt per land. Oostenrijk is bijv. Minimaal winterband profiel diepte 4mm
Iets beter lezen. Er wordt niets gerept over apk. Enkel dat het is aanbevolen om 4mm aan te houden als min.
“De beste sportwagens met de meest griprijke zomerbanden en beste remmen hebben alsnog een kleine 30 meter nodig om van 100 km/u naar nul te kunnen afremmen.”
Dat moet zijn “De beste sportwagens met de meest griprijke zomerbanden hebben alsnog een kleine 30 meter nodig om van 100 km/u naar nul te kunnen afremmen.”
Remmen zijn in de praktijk nooit de bottleneck bij een enkele stop. De kwaliteit van remmen komt pas naar voren bij herhaald zwaar gebruik zoals op circuits of tijdens een zware bergrit.
De meerderheid rijd niet op een circuit in de regel, sommige denken vaak van wel.
En als je in een zware bergrit in de problemen raakt ligt dat vaker aan gebrek van kennis en ervaring dan wat anders. Nah ja, gebrek aan onderhoud dan. Want ja, waarom zou je die remolie om de twee jaar moeten vervangen, en nog een handje vol excuses.