We kunnen wel een leuk geintje maken dat je dit aan de hand van het niveau op de Nederlandse wegen zelf wel had kunnen invullen, maar dat ligt te veel voor de hand. Of hebben we het nu toch eigenlijk gedaan? De NOS meldt vandaag dat er duizenden mensen zonder geldig rijbewijs in Nederland rijden. Zo’n 40 procent van de ongeldig verklaarde rijbewijzen worden gewoon niet opgestuurd.

Het gaat om ongeldige rijbewijzen wegens dementie of mensen die zijn gepakt met drank achter het stuur. Vorig jaar verklaarde de RDW zo’n 10.000 rijbewijzen ongeldig, maar slechts 4.240 rijbewijzen werden daadwerkelijk ingeleverd. Statistieken van voorgaande jaren zijn niet bekend, maar als dat er ook een paar duizend per jaar zijn, dan loopt het aantal mensen dat rijdt zonder geldig rijbewijs hard op.

Mensen die rijden zonder geldig rijbewijs worden betrapt

Dat zie je ook wel aan de statistieken van de politie; de agenten komen veel mensen tegen zonder geldig pasje. Vorig jaar werden 4.817 mensen zonder geldig rijbewijs staande gehouden. Hierbij worden mensen met een rijverbod (210), mensen met een ingevorderd rijbewijs (1.706) of mensen met de ontzegging van de rijbevoegdheid (723) niet meegerekend. Al met al heel wat mensen die niets achter het stuur te zoeken hebben, dus.

In 2017 kwam de politie nog maar 2.832 mensen tegen zonder ongeldig verklaard rijbewijs. In 2020 sprong het aantal ineens van 3.103 (2019) naar 4.167 gevallen. Vermoedelijk omdat de noodzaak toen groter was vanwege corona – maar dat is een eigen invulling. Het onderwerp van rijden zonder geldig rijbewijs wordt vandaag aangesneden in de Tweede Kamer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear